قرص های ضد بارداری چه مزایا و معایبی دارند؟

قرصهای ضد بارداری ترکیبی (OCP) در واقع ترکیبی از هورمون استروژن و پروژسترون و رایج ترین روش پیشگیری از بارداری هستند. فراورده های متنوعی از این ترکیبات هورمونی در بازار موجود است که تقریباً همگی اثرات ضد بارداری مشابهی دارند. مهمترین مکانیسم اثر آنها مهار تخمک گذاری است و درصورتی که صحیح و به موقع مصرف شوند، اثر محافطتی نزدیک به 100 درصد دارند ( همانند ای یو دی ) .اکثر این ترکیبات بصورت بسته هایی حاوی 21 یا 28 تایی قرص موجود هستند.

نحوه مصرف قرص ضد بارداری

قرصهای جلوگیری از بارداری ، باید هر روز یا هرشب مصرف شوند. بهتر است در یک محدوه زمانی مشخص و نه لزوماً در یک ساعت معین مصرف شوند. در صورتی که  OCP در روز اول سیکل مصرف شود، نیازی به روش پشتیبان در هفته اول نیست؛ اما در صورتی که قرص ازروز 3-2 سیکل مصرف شود، توصیه می شود در طی هفته اول مصرف قرصها، از یک روش مکمل دیگر مانند کاندوم نیز استفاده شود.داشتن رابطه جنسی در طی یک هفته فاصله باعث بارداری نمی شود.

تداخل دارویی با قرص های ضد بارداری

برخی داروها با اثر قرص های جلوگیری از بارداری تداخل دارند و باعث کاهش اثرضد بارداری قرصها می شوند و بالعکس. مصرف همزمان بعضی از انتی بیوتیکها و داروهای ضد تشنج با قرص ضد بارداری، باعث کاهش اثر آنها و ایجاد خونریزی در طی مصرف این قرصها می شوند. در صورت مصرف داروهای دیگر همزمان با قرصهای ضد بارداری ، بایستی پزشک متخصص زنان در جریان قرار گیرد تا دوز بالاتری از دارو تجویز شود.مصرف همزمان ویتامین سی واستامینوفن با قرص جلوگیری از بارداری ، باعث افزایش احتمال خونریزی و لکه بینی در طی مصرف قرص می شوند.

مزایای قرص ضدبارداری

  • ممکن است قرص از شخص در برابر بیماری‌های التهابی لگن (که در صورت عدم درمان باعث ناباروری می‌شوند) محافظت کند.
  • نوعی روش بسیار راحت است.
  • مصرف قرص ضدبارداری می‌تواند شدت چرخه‌های قاعدگی را کاهش داده و به تنظیم چرخه‌ها کمک کند.
  • نوعی روش پیشگیری از بارداری ایمن است.
  • قرص‌های ضدبارداری می‌توانند دردهای دوران قاعدگی را کاهش دهند.
  • قرص ضدبارداری، خودانگیختگی جنسی (sexual spontaneity) را امکان‌پذیر می‌کند.
  • قرص ضدبارداری می‌تواند به شما در تعیین زمان پریود کمک کند؛ قرص‌های ترکیبی را می‌توان برای تنظیم (تغییر زمان و دفعات) دورۀ قاعدگی مصرف کرد یا از آن‌ها برای پریودنشدن استفاده کرد.

معایب قرص‌ ضد بارداری

در صورت مصرف قرص‌های ضدبارداری، ممکن است عوارض جانبی ناخواسته‌ای را تجربه کنید. اما بیشتر این عوارض جانبی تا ماه دوم یا سوم مصرف از بین خواهند رفت و بدن شما با پروژستین و استروژن موجود در این قرص‌ها سازگار می شود.

از جمله عوارض جانبی قرص ضدبارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حساسیت پستان
  • حالت تهوع (گاهاً همراه با استفراغ)
  • خون‌ریزی بین دوقاعدگی
  • سردرد

همچنین قرص های ضد بارداری ترکیبی می تواند:

  • باعث افسردگی شود
  • میزان میل جنسی را تغییر دهد

قرص‌های ضد‌بارداری که صرفاً حاوی پروژستین هستند، ممکن است منجر به لکه‌بینی و خون‌ریزی نامنظم شوند (می‌توان گفت که حداقل بیشتر از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی منجر به بروز این وقایع می‌شوند.

قرص های جلوگیری از بارداری علی رغم فوایدی که دارند، عوارضی هم دارند. برخی خانم ها قادر به تحمل اثرات جانبی قرصها نیستند و از روشهای دیگر و یا انواع و برند های دیگراستفاده می کنند .قرص های ضد بارداری، جدای از اثرات جانبی مثل تهوع که در انواع مختلف قرصها متفاوت است، عوارضی هم دارند؛ بنابراین در همه افراد قابل استفاده نیستند.

مطالب پیشنهادی

عوارض ناشی از کمبود آهن چیست

کمبود آهن رشد کودک را به تاخیر می‌اندازد و عوارض زیر را ایجاد می‌کند: کم اشتهایی گوشه‌گیری ضعف عضلانی کاهش بهره هوشی کاهش قدرت یادگیری کاهش قدرت تمرکز خستگی زودرس احساس ضعف و بی حالی تاخیر در مهارت‌های حرکتی کمبود

نمایش »

آیا امکان بارداری در یائسگی وجود دارد؟

آیا در دوران یائسگی می توان باردار شد؟ با رسيدن به سن متوسط ۴۰ سالگي، یائسگی شروع می شود که معمولاً پایان مرحله تولید مثل در زنان است. بلوغ، قاعدگی، بارداری و یائسگی، جزء مراحل مختلف چرخه بیولوژیکی زنان هستند.

نمایش »

علل سیاه شدن رنگ دندان ها

علل سیاه شدن رنگ دندان ها رنگ دندان ها به علت وجود مقدار زیادی کلسیم در مینا به رنگ سفید است. البته رنگ لایه زیرین مینا سفید نیست و هنگامی که مینای دندان نازک می شود سایه های خاکستری و

نمایش »

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.