در طول اولین سال زندگی، کودک شما مشغول تقویت تمام عضلات بدن و کار روی هماهنگی آنها می باشد. در ایتدا او نشستن، غلت زدن و چهار دست و پا رفتن را می آموزد و به مرور زمان، کودک راه رفتن را یاد می گیرد. یکی از نقاط عطف تکاملی شیرخواران، راه رفتن است که اهمیت بسیار زیادی دارد.
در این مطلب با زمان و سن راه افتادن کودک، راهکارهایی برای کمک به راه افتادن کودک، مراحل یاد گیری راه رفتن، دیر راه رفتن کودک و مراحل بعد از راه افتادن کودکان شیرخوار آشنا خواهید شد.
سن راه افتادن کودک و زمان آن
محدوده طبیعی برای راه افتادن کودک بسیار گسترده بوده و همه چیز به ویژگی های ممتاز و منحصر به فرد او وابسته است. مشاهده رشد کودک از دوران شیرخوارگی تا نوپایی و آغاز به سخن گفتن، همگی تجربه ای شگفت انگیز برای والدین هستند.
اکثر کودکان بین 9 تا 12 ماهگی، گام بر می دارند و معمولاً طی 14 الی 15 ماهگی به خوبی راه می روند. اما اگر کمی بیشتر از این هم طول بکشد، لازم نیست نگران باشید..
پس از آن، مسئله اطمینان و تعادل مطرح می شود. کودک یک روز با تکیه به مبل میایستد و شاید هم با دست گرفتن به آن راه برود و روز بعد با تردید و قدمهای لرزان به آغوش شما میآید. بعد از آن پیشرفت کرده و خیلی زود دورهٔ کودکی را پشت سر می گذارد. اولین قدمهای کودکتان، اولین حرکت او به سمت استقلال می باشد.
روند تکامل راه رفتن کودک
پاهای نوزاد در ماه های اول، به اندازه ای قوی نیست که بتواند گام بردارد. اما اگر مادر زیر بازوی او را بگیرد، او نیز پاهایش را روی زمین قرار داده و با کشیدن پاها روی سطح سخت، تقریباً با حرکتی شبیه به راه رفتن، تنه را به جلو هدایت می کند. این روند انعطاف پذیر بوده و حدود دو ماه طول می کشد.
حدود شش ماهگی به او اجازه دهید پای خود را روی ران پای شما قرار داده و به آرامی جست و خیز کند. این بالا و پایین پریدنها، تا چند ماه فعالیت مورد علاقهٔ او است و در همین حین که غلت زدن، نشستن و چهار دستوپا رفتن را میآموزد، عضلات بیشتری در پای او ایجاد میشود.
حدود 9 ماهگی، کودک سعی دارد با کمک اشیای پیرامون مانند مبل، بدن خود را بالا بکشد. در این زمان مواظب باشید اشیایی که در اطراف او هستند، به اندازه کافی محکم و مقاوم باشند.
از 9 تا 10 ماهگی، کم کم یاد می گیرد زانوهای خود را خم کند و از حالت ایستاده به نشسته در بیاید که سخت تر از چیزی است که شما تصور می کنید.
پس از اینکه ایستادن را یاد گرفت، در 12 ماهگی شروع به حرکت می کند و با استفاده از وسایل، قدم های کوتاه برمی دارد. حتی شاید قادر باشد بدون کمک گرفتن راه برود و بایستد.
آموزش راه رفتن به کودک
وقتی گودک یاد گرفت چطور خود را بالا بکشد و بایستد، ممکن است نتواند یه حالت اولیه برگردد و بنشیند، اگر نتوانست و شروع به گریه کرد، او را سریع بلند نکنید و دوباره بنشانید. به کودک خود آموزش دهید که چطور زانو هایش را خم کند، به او فرصت تجربه کردن بدهید.
شما می توانید روبروی او زانو بزنید یا بایستید و با گرفتن دست هایش او را تشویق کنید. می توانید از اسباب بازی های مقاوم که تکیه گاه های پهن دارند بهره ببرید. مطمئن باشید فضای کودکتان امن و راحت است که این مهارت ها را یاد می گیرد.
استفاده از وسیله های کمکی برای راه رفتن کودک
کودک ممکن است دیرتر اقدام به حرکت کند که جای نگرانی نیست. اگر تا 12 ماهگی با کمک نتواند بایستد و در 18 ماهگی نتواند گام بردارد و در سن 2 سالگی به طور مداوم راه نرود، باید به پزشک مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که کودکان طبق جدول های زمانی متفاوتی رشد می کنند. نوزادان زودرس دیرتر از نوزادان هم سن خود به این نقطه عطف و دیگر نقاط رشد می رسند، پس اگر کودک شما زودرس است، لازم است نقاط عطف او را بر مبنای موعد مقرر زایمان (یعنی 9 ماهگی) که متخصصان اطفال آن را سن تطبیقی کودک مینامند، حساب نکنید.