مشخصات نوزاد نارس
برخی از نوزادان هفتهها یا حتی ماهها، پیش از زمانی که باید متولد شوند به دنیا می آیند. این نوزادان به دلیل این که دوران جنینی چهل هفته ای کامل را طی نکرده اند، احتمالا در برخی از اندام ها رشد کاملی نداشته و هنگام تولد، وزن بسیار پایین و مشکلات تنفسی دارند. به طور کلی نوزادانی که قبل از هفته ۳۷ بارداری متولد می شوند، « نوزاد نارس» هستند. در ادامه نکاتی را در رابطه با دادن میزان قطره آهن به نوزاد شرح می دهیم
نوزاد چند هفته ای نارس است؟
بطور کلی نوزادی که قبل از هفته ۳۶ بارداری متولد می شود، نارس است. البته با استفاده از تکنولوژی امروزی، نوزادان ۲۶ هفتهای نیز می توانند سالم بمانند. علاوه بر تاریخ و زمان تولد نوزاد، رشد سیستم عصبی، عضلانی، فیزیکی و الگوهای رفتاری نیز «نارس بودن نوزاد» و سن جنینی او را مشخص میکند.
آزمایش بالارد یک آزمایش تشخیصی بدون سوزن یا عکسبرداری و با اشعه ایکس است که طی 6 ساعت بعد از تولد توسط متخصص اطفال یا پرستار بخش مراقبت های ویژه نوزادان نارس با نام NICU برای مندرج و میزان نارس بودن نوزاد انجام میشود. این آزمایش به نوزاد برای میزان رشد هر یک از ۱۳ موردی که به سیستم عصبی ماهیچهای و رشد فیزیکی تقسیم شدهاند، امتیازی بین صفر تا چهار میدهد. این آزمایش بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت تکرار میشود.
مشخصات ظاهری نوزاد نارس
پوست شفافی دارند و ممکن است رگهای زیر پوست آنها قابل مشاهده باشد. علت آن کم بودن لایههای چربی زیر پوست است، یعنی “چربی قهوهای” هنوز کاملا گسترش پیدا نکرده است. این لایه، پوششی است که وظیفه گرم نگه داشتن ما را نیز برعهده دارد.
در مواردی ممکن است اندامهای جنسی نوزاد نارس کاملا رشد نیافته باشد، بنابراین ممکن است بیضههای پسر پایین نیامده و لبههای آلت تناسلی دخترانه کاملا شکل نگرفته باشند. همچنین ممکن است اثری از ناخنهای دست و پا وجود نداشته باشند..
همچنین شاید واکنشهایی مثل، “مکیدن، چنگ زدن و چرخیدن به سمت منبع شیر” که در یک “نوزادِ دوره کامل” کاملا رشد کرده است، در نوزادان نارس رشد نکرده باشد. احتمال دارد تنفس نیز مشکل باشد، زیرا ریه ها آخرین اعضاء مهم بدن جنین هستند که رشد مییابند.
میزان و زمان قطره آهن در نوزاد نارس
آهن نقش بسیار مهمی در رشد مغزی کودکان دارد و هر چه نوزاد نارستر باشد وضعیت ذخیره آهن او کمتر است و باید این امر مورد توجه قرار گیرد.
همچنین شیر مادر ذخیره آهن کمی دارد اما جذب بسیار بالایی دارد، بنابراین نوزادان معمولی که شیر مادر میخورند، تا سن شش ماهگی به قطره آهن نیازی ندارند.
معمولاً در نوزادانی که هنگام تولد وزن خوبی دارند، شروع استفاده از قطره آهن از سن شش ماهگی است؛ اما در نوزادان نارس میزان مصرف قطره آهن را زمانی شروع میکنیم که وزن نوزاد به دو برابر وزن هنگام تولدش افزایش پیدا کرده باشد.
قطره سولفات آهن قطره مناسبی برای تأمین آهن موردنیاز بدن کودک است. مصرف قطرهآهن باید روزانه بین 10 تا 15 قطره و تا پایان یکسالگی ادامه داشته باشد البته اگر تا دوسالگی هم استفاده شود موردی ندارد.
قطره آهن نوزادان نارس (تمام کودکان نارس و نیز کودکانی که وزن آنها کمتر از 2500 گرم باشد) زمانی که وزن آنها به دو برابر وزن هنگام تولد رسید یا از دو ماهگی (هرکدام زودتر حاصل شود) شروع می شود. برای این کودکان میزان آهن 2میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن محاسبه می شود.