مقدار مصرف قرص آهن در نوجوانان

کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن، از مشکلات اصلی تغذیه ای و بهداشتی کشور است. گروه هایی که بیشتر در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارند شیرخواران، کودکان زیر 6 سال، نوجوانان )بخصوص دختران نوجوان( و زنان در سنین باروری بخصوص زنان باردار هستند. پسران و نوجوانان و مردان بالغ هم دچار کم خونی فقر آهن می شوند، اما آنها کمتر در معرض خطر هستند.

جهت ساخت گلبول های قرمز خون، آهن ضروری است. اگر برای ساختن گلبولهای قرمز خون، آهن به مقدار کافی در دسترس بدن نباشد، ذخایر آهن بدن کم و فقر آهن نمایان می شود.

آهن مهم ترین ماده اولیه برای ساختن گلبولهای قرمز خون است. البته علاوه بر آهن، مواد مغذی دیگر هم مثل اسید فولیک، ویتامینB6، ویتامین B12، ویتامین C و پروتئین برای خون سازی لازم است که با توجه به رژیم غذایی فراهم می شود.

کم خونی و فقر آهن بیشتر در کسانی دیده می شود که در حال رشد و سن بلوغ هستد. این امر در دختران نوجوان خطرناک تر است. دختران به دلیل خون ریزی های ماهانه و سن رشد، در خطر هستند و دچار کم خونی میشوند.

دختران نوجوان اگر مبتلا به فقر آهن باشند، باید به پزشک مراجعه کنند و تحت درمان 4 تا 6 ماهه قرار گیرند.اگر دچار فقر آهن نیستند، یک هفته در ماه قرص آهن برای نوجوانان مناسب است.

علائم کم خونی فقر آهن

رنگ پریدگی دائم زبان و مخاط داخل پلک چشم و لب ها، احساس ضعف و خستگی، کمرنگ شدن خطوط کف دست، سیاهی رفتن چشم، سرگیجه، سردرد، بی اشتهایی، حالت تهوع، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دستها و پاها درافرادی که دچار کم خونی هستند، مشاهده می شود.

کودکان و دانش آموزانی که دچار کم خونی فقر آهن هستند، همیشه احساس خستگی و ضعف می کنند. این افراد اکثراً از ورزش و فعالیت های بدنی دوری می کنند و یا در هنگام ورزش کسل هستند.

کم خونی فقر آهن عامل کاهش قدرت یاد گیری و در نتیجه افت تحصیلی دانش آموز است.

 

عوارض ناشی از کم خونی فقر آهن در کودکان و نوجوانان

آهن کافی برای حفظ سلامت، رشد مطلوب و فراهم ساختن زمینه مناسب برای یاد گیری دردوران تحصیل لازم است. گرچه کمبود آهن می تواند درتمام مراحل زندگی، سبب کاهش قدرت ادراک و یاد گیری گردد.

کم خونی فقر آهن در کودکان زیر 2 سال و کودکان سنین مدرسه، با تأخیر رشد خفیف همراه است و درمان کم خونی باعث افزایش سرعت رشد میشود. تاخیر رشد در کودکان کم خون ممکن است به دلیل نقش کلی آهن در واکنش های حیاتی بدن، رابطه آن با سیستم ایمنی و یا تأثیر آن بر اشتها باشد.

کم خونی فقر آهن در کودکان سنین مدرسه، موجب کاهش قدرت یادگیری می شود. ضریب هوشی این کودکان 5 تا 10 امتیاز کمتر از حد طبیعی برآورد شده است. همچنین در این کودکان میزان ابتلاء به بیماری های عفونی بیشتر است. پژوهش ها نشان داده، کودکان کم خون با مصرف آهن، دچار بیماری های عفونی نمی شوند.

درمان کم خونی

درصورت بروز کم خونی فقر آهن شخص مبتلا باید تحت درمان قرار گیرد زیرا در این حالت افزایش مصرف غذاهای غنی از آهن، به تنهایی نمی تواند کم خونی فقر آهن را جبران نماید؛ بخصوص اگر کم خونی شدید باشد، از ترکیبات آهن خوراکی مانند سولفات آهن میتوان استفاده کرد.

مهم ترین نکته در درمان کم خونی فقر آهن این است که درمان با آهن باید 2 تا 3 ماه پس از اینکه میزان هموگلوبین به حد طبیعی رسید ادامه یابد تا ذخایر آهن در بدن شکل گیرد؛ یعنی میزان فریتین سرم که نشان دهنده ذخایر آهن بدن است به حدود 30 میکروگرم در لیتر برسد.

سازمان جهانی بهداشت برای درمان نوجوانان و بزرگسالان در موارد کم خونی خفیف یک قرص 60 میلی گرم آهن در روز و در موارد کم خونی متوسط و شدید 2 قرص 60 میلی گرم آهن (‌120 میلی گرم) در روز را پیشنهاد می کند.

مطالب پیشنهادی

با بیماری آندومتریوز آشنایی دارید؟

از بیماری های رایج در زنان بیماری آندومتریوز می باشد. بافت اندومتریال یا همان بافت مخاط رحم شامل غده، گلبول های خون و بافت های همبند است و معمولاً درون رحم رشد می کند تا رحم را آماده برای تخمک

نمایش »

فقر آهن در زنان و درمان آن

کم خونی فقر آهن یکی از بیماری‌های شایع، به ویژه در خانم‌هاست. این بیماری سبب خستگی، ضعف، ریزش مو و بیماری‌های قلبی می شود. درمان این بیماری، با اصلاح رژیم غذایی و دریافت مکمل آهن انجام می‌شود. اما مهم تر

نمایش »

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.