مشکلات ناباروری و علل آن

ناباروری چیست؟

ناباروری به عدم توانایی در باردار شدن پس از یکسال ازدواج و نزدیکی بدون استفاده از روش‌های پیشگیری گفته می‌شود. 10-15 درصد زوجین از ناباروری رنج می‌برند که در این میان 40 درصد عامل بروز ناباروری در زنان، 40 درصد در مردان و 20 درصد در هر دو زوج است.

شیوع ناباروری چقدر است؟

10-15% زوجین از مشکلات ناباروری رنج می برند. به دلیل شیوع بالای آن،  ناباروری یکی از بیماری های شایع در زوجین  بین 20 تا 45 سال می باشد. حدود 85% زوجینی که باروری طبیعی دارند، در طی یک سال نزدیکی بدون جلوگیری، باردار می شوند. اگر زن و شوهر در سال اول باردار نشوند، هر ماه احتمال بارداری آنها کمتر می شود. این شانس با افزایش سن زن کمتر می شود.

علل ناباروری در مردان چیست؟

عوامل متعددی در ناباروری مردان دخیل هستند که وابسته به مشکلات تولید اسپرم و یا انتقال آن می‌باشد. اولین تستی که در این خصوص به مراجعین توصیه می‌شود، بررسی مایع منی است. تولید اسپرم ممکن است تحت تأثیر علل هورمونی، بیماری‌های مزمن، جراحی قبلی، بیماری‌های دوران کودکی و فاکتورهای محیطی و شیوه خاص زندگی قرار گیرد.

علل مهم تر عبارت اند از:

  • انسداد مسیر اسپرم
  • عفونت‌های منتقله از راه جنسی
  • اختلال در نعوذ
  • اختلال در تولید اسپرم
  • عدم نزول بیضه‌ها
  • ضربه به ناحیه تناسلی
  • آسیب به علت سرطان و درمان‌های آن (رادیوتراپی و شیمی‌ درمانی)
  • استعمال دخانیات و الکل یه میزان زیاد

علل ناباروری در زنان چیست؟

عومل زیادی در ناباروری زنان دخالت دارد، که برخی از آن ها شامل موارد زیر می باشد:

  • اختلالات تخمک‌گذاری (سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، فعالیت‌های ورزشی شدید، دیابت، کاهش وزن شدید، چاقی و استرس‌های روحی)
  • ناهنجاری‌های مادرزادی شامل اختلالات سیستم تناسلی
  • انسداد لوله‌های رحمی به علت انجام اعمال جراحی بر روی لگن و لوله‌ها، بیماری‌های التهابی لگن و آندومتریوز
  • سن بالای 35 سال (کاهش تعداد فولیکول‌های تخمدان، کاهش کیفیت تخمک‌ها، افزایش احتمال ابتلاء به بیماری‌ها در سنین بالا‌تر، افزایش احتمال سقط)
  • یائسگی زودرس
  • اختلالات هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، آدرنال و تیروئید

شایع ترین علل نباروری در زنان، مشکلات تخمک گذاری شناخته شده است.

درمان ناباروری

روش‌های درمان ناباروری در ایران به صورت کامل و پیشرفته وجود دارد، اما انتخاب روش مناسب برای درمان ناباروری با سن، وضعیت جسمی شما و همسرتان و همین‌طور علت ناباروری در ارتباط است.

داروهای متداول بارداری

داروهای باروری هنوز اصلی‌ترین درمان برای زنانی است که اختلالات تخمک گذاری دارند. برخی از این داروها خوراکی و برخی تزریقی است. این داروها با آزاد کردن هورمون‌هایی عمل می‌کند که تخمک‌ گذاری را شروع یا منظم خواهند کرد. استفاده از داروهای تحریک تخمک ‌گذاری در کنار روش‌های درمان کمک‌باروری، شانس بارداری را در زنان افزایش می‌دهد.

کمک باروری

روش‌های کمک باروی یا ART به مجموعه‌ای از روش‌های درمان ناباروری می‌گویند که در آن لقاح تخمک و اسپرم، خارج از رحم و در آزمایشگاه توسط متخصص انجام می‌شود و تخمک بارور مجدداً به بدن مادر منتقل خواهد شد. یکی از شناخته‌شده‌ترین این روش‌ها، لقاح خارج از رحم یا IVF است.

لاپاراسکوپی

برای بررسی دقیق‌تر مشکلات ناباروری یا تشخیص و درمان عوارضی مانند چسبندگی، فیبروئید، عفونت یا آندومتریوز که ممکن است باعث ناباروری شده باشد، از جراحی لاپاراسکوپی استفاده می‌شود. لاپاراسکوپی نسبت به سایر روش‌های جراحی کم‌هزینه‌تر است و دوران بهبود آن نیز سریع‌تر است.

خراش آندومتر و تأثیر آن در لقاح خارج از رحم

خراش آندومتر روشی برای افزایش موفقیت لقاح خارج از رحم یا IVF است. این تکنیک جدید، در برخی از زنان می‌تواند شانس لانه‌گزینی رویان در دیوارۀ رحم را در یک دوره از IVF، به میزان زیادی افزایش دهد. خراش آندومتر مشابه تست پاپ‌اسمیر است و هزینۀ آن در مقایسه با هزینه‌ی دیگر روش‌های درمانی ناچیز است. احتمال موفقیت باروری زنانی که یک ماه پیش از دورۀIVF خود، این تست ۱۵ دقیقه‌ای خراش آندومتر را انجام می‌دهند، دو برابر زنان دیگر می باشد.

مطالب پیشنهادی

قرص های ضد بارداری چه مزایا و معایبی دارند؟

قرصهای ضد بارداری ترکیبی (OCP) در واقع ترکیبی از هورمون استروژن و پروژسترون و رایج ترین روش پیشگیری از بارداری هستند. فراورده های متنوعی از این ترکیبات هورمونی در بازار موجود است که تقریباً همگی اثرات ضد بارداری مشابهی دارند. مهمترین مکانیسم

نمایش »

قطره آهن و فواید آن برای نوزادان

بدن انسان از تولد تا مرگ نیازمند مواد مغذی است که از طریق مواد غذایی تامین می شود. اما گاهی اوقات به مکمل هم احتیاج می شود که از مهم ترین آن ها قطره آهن است که برای کودکان زیر

نمایش »

علت افزایش حرارت بدن در دوران بارداری

افزایش حرارت بدن خانم ها در دوران بارداری طبیعی است، زیرا تغییرات هورمونی باعث فزایش جریان خون در سطح پوست شما می شود که در نتیجه احساس گرما و گرگرفتگی می کنید. افزایش خون باعث افزایش درجه حرارت به ویژه

نمایش »

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.