در بین افراد جامعه، کمبود آهن به خصوص زنان و دختران دلایل مختلفی دارد که مهمترین آن، به عدم رعایت درست تغذیه برمی گردد. افراد با تصور آن که مصرف مواد غذایی حاوی آهن، آن ها را از عوارض کمبود این ماده مصون می دارد. اما به دلیل عدم رعایت زمان مصرف یا ناآگاهی باعث می شود اثر آهن خنثی شود و عده زیادی با کمبود آهن مواجه باشند، اما مصرف قرص آهن مناسب این کمبود را جبران می کند.
آهن (فومارات آهن، فروس گلوکونات، سولفات آهن) برای درمان یا پیشگیری از کم خونی (تعداد گلبول های قرمز کمتر از حد طبیعی) ، زمانی که مقدار آهن دریافتی از رژیم غذایی کافی نیست، استفاده می شود. آهن یک ماده معدنی است که به عنوان یک مکمل غذایی در دسترس است وبه بدن برای تولید گلبول های قرمز کمک می کند.
علائم کم خونی فقر آهن
- سردرد
- سرگیجه
- رنگ پریدگی
- خستگی زودرس
- سوزن سوزن شدن دست و پا
- حالت تهوع
عوارض کمبود آهن
میدانید که آهن اکسیژن مورد نیاز را به عضلات و مغز حمل میکند و برای عملکرد ذهنی و فیزیکی ضروری است. کمبود سطح آهن، باعث کمبود تمرکز، افزایش تحریک پذیری و کاهش استقامت میشود. کاهش سطح انرژی بدن به دلیل نداشتن آهن کافی در رژیم غذایی می باشد.
عوارض قرص آهن
باید توجه کنید که قرص آهن را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید، زیرا باعث ایجاد اختلال و به وجود آمدن مشکلات در کبد و حتی معده می شود.
زمان مصرف قرص آهن بسیار مهم است؛ باید دقت کرد که مصرف این قرص، با دیگر مواد مورد نیاز بدن تداخل نداشته باشد. برای مثال، هیچگاه نباید قرص آهن را با قرص کلسیم مصرف کرد و حتی خوراکی هایی که کلسیم دارند را نباید با قرص آهن مصرف کرد، مثلا هیچ وقت نباید قرص آهن را با شیر بخورید و تنها با یک لیوان آب باید مصرف شود.
مصرف قرص آهن مناسب در زمانی که معده خالی است توصیه می شود، زیرا در این زمان اسید معده ترشح نمی شود، در نتیجه جذب آهن بهتر است؛ زیرا آهن یک یون فلزی است و زمانی که با اسید معده ترکیب شود، جذب آهن را کندتر می کند. اگر فردی در هنگام مصرف قرص آهن با معده خالی دچار حالت تهوع شد، بهتر است این مکمل را قبل از خواب و یا بعد از یک وعده غذایی مصرف کند. همچنین مصرف قرص آهن به همراه ویتامین C علاوه بر افزایش جذب آهن، حالت تهوع را کاهش می دهد.
منابع غنی از آهن
- لوبیای سفید پخته شده
- شکلات تلخ ۴۵ تا ۶۹ درصد
- غلات غنی شده با آهن
- صدف پخته شده
- اسفناج پخته شده
- جگر گوساله
- عدس
- بادام زمینی
- تخم مرغ
میزان آهن مورد نیاز بدن
مقدار آهن مورد نیاز به سن و جنسیت بستگی دارد
کودکان:
یک الی سه ساله: ۷ میلی گرم
چهار الی هشت ساله: ۱۰ میلی گرم
مردان:
۹ الی ۱۳ ساله: ۸ میلی گرم
۱۴ الی ۱۸ ساله: ۱۱ میلی گرم
۱۹ سال و بیشتر:۸ میلی گرم
زنان:
۹ الی ۱۳ ساله:۸ میلی گرم
۱۴ الی ۱۸ ساله: ۱۵ میلی گرم
۱۹ تا ۵۰ ساله: ۱۸ میلی گرم
۵۱ به بالا: ۸ میلی گرم
دوران بارداری:۲۷ میلی گرم