شیوع کمبود آهن در میان نوزادان و کودکان خردسال ساکن کشورهای در حال توسعه بالاست. آهن به دلیل خواص شیمیایی آن ( پتانسیل اکسیداتیو) در چندین سیستم بیولوژیکی که برای سلامت انسان حیاتی هستند، عمل می کند. آهن که به راحتی از بدن دفع نمیشود، میتواند از طریق استرس اکسیداتیو، تداخل در جذب یا متابولیسم سایر مواد مغذی و سرکوب فعالیتهای آنزیمی حیاتی، باعث آسیب شود.
در میان کودکان مبتلا به کمبود آهن یا کم خون، غلظت هموگلوبین با مکمل آهن بهبود یافت. کاهش در نقایص رشدی و حرکتی در کودکان مبتلا به فقر آهن یا کم خون، به ویژه با رژیم های طولانی مدت و با دوز کمتر، مشاهده شد. لازم است مکمل آهن در برنامه های پیشگیرانه، از طریق شناسایی کودکان مبتلا به کمبود آهن، مورد هدف قرار گیرد. همچنین در ادامه با فواید مکمل آهن آشنا می شوید.
اهمیت آهن
کمبود آهن به عنوان یک عامل خطر مهم برای بیماری در نظر گرفته شده است و تخمین زده می شود که 2 میلیارد نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار دهد. نگرانیهایی در مورد اثرات کمبود آهن بر سلامت و رشد کودکان مطرح شده است که منجر به توصیههایی برای مکملسازی همه کودکان در سنین خاص، در جمعیتهایی با شیوع بالای کم خونی شده است.
آهن برای تمام بافت های در حال رشد بدن کودک خردسال ضروری است. آهن از همان اوایل زندگی در مغز وجود دارد، زمانی که در فرآیندهای میلین سازی عصبی شرکت می کند و نقش های دیگری که بر رشد و عملکرد ایمنی تأثیر می گذارد. آهن، که هم برای میزبان و هم برای پاتوژن های مهاجم ضروری است، باید به دقت تنظیم شود تا شرایط بهینه ای فراهم شود که سلامت کودکان خردسال را حفظ کند. علاوه بر این، آهن می تواند در جذب سایر مواد مغذی اختلال ایجاد کند و در مقادیر بیش از حد، رادیکال های آزاد تولید کند که عملکرد سلولی را مختل کرده و فعالیت آنزیمی را سرکوب می کند.
کم خونی
آهن اکسیژن را از ریه ها به نقاط مختلف بدن به آسانی انتقال می دهد و به عضلات کمک میکند که اکسیژن را ذخیره و مصرف نمایند. اگر در رژیم غذایی فرزند شما آهن به میزان کافی وجود داشته باشد، کودک دچار فقر آهن خواهد شد. فقر آهن ممکن است در سطوح مختلف ایجاد شود که از یک کمبود آهن کاملاً خفیف تا یک کمخونی فقر آهن جدی (که در آن بدن به اندازه کافی گلبول قرمز سالم تولید نمیکند) را شامل خواهد شد. در صورت عدم درمان، فقر آهن میتواند رشد و نمو کودک را تحت تأثیر قرار دهد.
در کشورهای در حال توسعه، شیوع کم خونی در میان کودکان پیش دبستانی 42 درصد است و مناطقی که بیشترین آسیب را در این مناطق دارند، آسیای جنوب شرقی، مرکز و شرق آفریقا و شرق مدیترانه است. غلظت هموگلوبین اغلب برای غربالگری کم خونی استفاده می شود.
فواید مکمل آهن
فرض بر این است که مکمل آهن دارای فوایدی در کودکان است که از اثرات مضر احتمالی کمبود آهن در طول رشد جلوگیری می کند. سرعت رشد عصبی در کودکان خردسال 0 تا 4 ساله سریع است، از جمله دوره های بحرانی تشکیل مدار عصبی و تشکیل میلین در مغز. نقش آهن در مغز احتمالاً چند وجهی است و به طور کامل مشخص نشده است. کمبود آهن با تغییرات در متابولیسم عصبی در هیپوکامپ و برجستگی های جلوی مغز که در آن پردازش حافظه رخ می دهد، مرتبط است.