لخته خون در قاعدگی
بسیاری از خانم ها در طول سال های باروری و در دوران قاعدگی، دفع لخته خون را تجربه می کنند که اغلب باعث نگرانی آن ها می شود. از علل آن می توان به عدم تعادل هورمونی و داشتن فیبروم و آندومتریوز رحم اشاره کرد. لخته خون در دوران پریود طبیعی می باشد، اما در مواقع دیگر یک مشکل جدی است. لخته های قاعدگی، لکه هایی شبیه ژل هستند که از خون، بافت و خون انعقادی تشکیل شده اند و در حین قاعدگی از رحم خارج می شوند.
لخته های طبیعی و غیرطبیعی
در صورتی که لخته ها کوچک باشد و گاه به گاه دیده شود، جای نگرانی نیست. اما اگر در دوران قاعدگی به دفعات زیاد لخته های بزرگ دیده شود، نشان از یک بیماری است.
لخته های طبیعی دارای این ویژگی ها هستند:
- فقط گاهی اوقات و معمولاً در آغاز چرخه قاعدگی رخ می دهد.
- به رنگ قرمز روشن یا تیره به نظر می رسد، در حالی که اندازه لخته های غیر طبیعی بزرگتر از یک چهارم کف دست است و به مراتب دیده می شوند. در صورتی که خونریزی شدید یا لخته بزرگتر از یک چهارم کف دست دارید، به پزشک مراجعه کنید.
عوامل لخته شدن خون در پریود
پوشش داخلی رحم را آندومتر می گویند. بدن زنان در سنین باروری، تقریباً هر 28 تا 35 روز دیواره رحم را از بین می برد. آندومتر در پاسخ به استروژن، هورمون زنانه، در طول ماه رشد کرده و ضخیم می شود. هدف آن، کمک به حمایت از تخمک بارور است. اگر حاملگی صورت نگیرد، سایر وقایع هورمونی نشان دهنده ی از بین رفتن پوشش رحم است که به آن قاعدگی می گویند.
زمانی که بافت داخلی رحم شروع به ریزش می کند، با این موارد ترکیب می شود: مخاط، خون و بافت. سپس این مخلوط از طریق انقباض دهانه رحم از رحم خارج شده و از واژن دفع می شود. بدن با کمک مواد ضد انعقادی، مخلوط را نازک کرده و اجازه می دهد آزادتر عبور کند، این کار جهت کمک به تجزیه این خون و بافت غلیظ است. هنگامی که جریان خون از توانایی بدن در تولید مواد ضد انعقادی پیشی می گیرد، لخته های قاعدگی آزاد می شوند.
دلایل اصلی لخته شدن خون قاعدگی
انسداد رحم
اگر رحم بزرگ یا تحت فشار باشد، می تواند فشار بیشتری به دیواره ی خود وارد کند. حتی یاعث افزایش خطر خونریزی قاعدگی و لخته ها می شود. وقتی رحم به درستی منقبض نشود، خون می تواند درون چاه حفره رحم جمع شده و لخته شود و تشکیل لخته هایی بدهد که بعداً دفع می شوند.
انسداد رحم می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- آندومتریوز
- فیبروم
- آدنومیوز
- تومورهای سرطانی
فیبروم
فیبروم رحم غده های غیرسرطانی خوش خیمی هستند که درون فضای خالی رحم یا در دیواره رحم رشد می کنند ودر سال های باروری، اتفاقی شایع می باشند.
فیبروم ها در اندازه های بسیار کوچک وجود دارند و نسبت به هورمون استروژن بسیار حساسند. آن ها به آرامی رشد می کنند تا زن قاعده شود و در زمان عادت ماهانه (هنگام افزایش سطح هورمون)، این فیبروم ها هم رشد می کنند و رشدشان منجر به خونریزی شدید همراه با لخته های خونی بزرگ می شود.
آندومتریوز
زمانی که لایه داخلی رحم (اندومتریوم ) بیرون از بخش داخلی رحم رشد کند، آندومتریوز تشکیل می شود. این غشای مخاطی، مانند اندومتریوم رفتار کرده و شروع به خونریزی و دفع لخته های خون بزرگ در دوران پریود می کند. برخی زنان در زمان پریود ممکن است این علائم را تجربه کنند:
- ناباروری
- دوره های دردناک
- ناراحتی در هنگام رابطه جنسی
- حالت تهوع، استفراغ و اسهال در حدود دوره قاعدگی
- خونریزی غیرطبیعی که ممکن است لخته شدن را شامل شود یا نشود.
درمان لخته های قاعدگی
- پیشگیری از بارداری هورمونی می تواند از رشد پوشش رحم جلوگیری کند. یک دستگاه داخل رحمی آزاد کننده پروژسترون، ممکن است جریان خون قاعدگی را تا 90 درصد و قرص های ضد بارداری آن را تا 50 درصد کاهش دهند.
- ممکن است به عمل جراحی نیاز باشد. کورتاژ گاهی به دنبال سقط جنین یا زایمان انجام می شود. اما می تواند جهت تعیین علت اصلی خونریزی شدید قاعدگی یا به عنوان درمانی برای بیماری های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. باز شدن دهانه رحم و تراشیدن پوشش رحم، کورتاژ نام دارد. این کار معمولاً در محیط سرپایی و تحت آرام بخش انجام می شود