شیردهی یکی از طبیعیترین کارهای دنیاست، اما برای یادگیری کامل به تمرین نیاز دارد. چگونگی نگه داشتن و حمایت از نوزاد در وضعیتی آسوده، نیازمند هماهنگی و صبر مادران است و پیدا کردن یک وضعیت مناسبتر شیردهی که برای شما و نوزادتان بهتر باشد، ارزش تلاش کردن را دارد؛ زیرا هر روز شما و کودکتان ساعتهای زیادی را صرف این کار می کنید و لازم است که به آرامی انجام شود. در این مطلب میتوانید با برخی شیوه های صحیح برای شیردهی و نکاتی برای یک شیردهی آسان برای مادر و نوزاد آشنا شوید.
شیوه قرار دادن نوک سینه در دهان نوزاد
مهم ترین نکته هنگام شیردهی، گذاشتن صحیح نوک سینه در دهان نوزاد می باشد. این کار باید به صورتی باشد که مادر و نوزاد راحت باشند. بنابراین بهتر است به روش زیر عمل کنید:
- با یک دست سینه خود را بگیرید، طوری که چهار انگشت زیر و انگشت شست تان بالای سینه باشد.
- با دست دیگر طوری نوزاد را در آغوش بگیرید که بر روی سر او کاملاً تسلط داشته باشید. سایر بخش های بدن نوزاد، از جمله دست ها، بدن و پاها نیز باید در وضعیتی مناسب باشند.
- تمام بدن نوزاد را به خود نزدیک کنید نه فقط سر او را.
- دستان خود را کمی به نوک سینه نزدیک کنید و با کمک نوک سینه تان، لب بالای نوزاد را به سمت بالا بکشید.
- به این ترتیب نوزاد گرسنه نیز دهان خود را باز خواهد کرد.
- تمام نوک سینه بعلاوه هاله آن را در دهان نوزاد قرار دهید. در حقیقت برای خوردن شیر، نوزاد باید نوک سینه شما را با زبان و سقف دهان خود فشار دهد.
- درنتیجه ی قرار دادن درست پستان در دهان نوزاد، لب پایین نوزاد باید به سمت عقب برگردد.
- مراقب باشید که سایر بخش های پستان، انگشتان و یا هر چیز دیگری، باعث گرفتگی مجراهای بینی نوزاد نشود.
- وقتی موفق شدید، برای حفظ وضعیت مناسب، یک بالش زیر دست و آرنج خود قرار دهید تا بتوانید برای مدتی آن وضعیت مناسب را حفظ کنید.
انواع روش های شیردهی به نوزاد
- وضعیت گهواره ای
بر روی یک صندلی راحت که دارای دسته است و یا بر روی تخت، در حالی که چند بالش در زیر دستان خود قرار داده اید، بنشینید. پاهای خود را بر روی یک میز کوچک قرار دهید تا بتوانید بهتر از نوزاد محافظت کنید. با یک دست، سر و نیمه بالایی بدن نوزاد را حمایت و با کمک دست دیگر، پاها و نیمه پایینی بدن نوزاد را نگه دارید. مراقب دست نوزاد باشید تا بین او و بدن شما تحت فشار قرار نگیرد. جهت جلوگیری از بروز رفلاکس، زاویه ملایمی به سمت بالا درست کنید. این روش برای شیرخواران بالای سه ماه بیشتر کاربرد دارد، همچنین برای شیر دادن در اماکن عمومی مناسب است.
- وضعیت گهواره ای متقاطع
در این وضعیت، شما سر کودک را در گودی بازوی خود نگه نمی دارید. درواقع نقش دست ها جابجا می شود. اگر نوزاد از سینه راست تغذیه می کند، با دست و ساعد چپ از او محافطت کنید. قفسه ی سینه و شکم او باید مستقیماً رو به شما باشد. سپس با قرار دادن انگشت خود در پشت سر و زیر گوش نوزاد، دهان او را به سمت سینه هدایت کنید. دست راست تان هم زیر بدن نوزاد باشد. این وضعیت میتواند برای نوزادانی مناسب باشد که در چفت کردن نوک سینه در دهان خود دارای مشکل هستند.
- وضعیت زیر بغل
کودکتان را از همان سمتی که در حال شیردهی هستید، زیر بازوی خود جای دهید. ابتدا نوزاد را در کنار خود و زیر بغل تان بگذارید. صورت او باید رو به شما باشد، طوری که بینی او با نوک سینۀ شما همسطح باشد و پاهایش رو به پشت شما باشد. دستتان را روی یک بالش در دامن خود یا درست کنار بدنتان بگذارید و با دست، شانهها، گردن و سر نوزاد را نگه دارید. سینه ی خود را با دست دیگرتان به شکل C، نگه داشته و نوزاد را به نوک سینۀ خود هدایت کنید. ابتدا چانۀ نوزاد را به سمت سینۀ خودتان ببرید. مراقب باشید نوزاد را آنقدر به سینۀ خود نزدیک نکنید که مقاومت کند و سر خود را به عقب برگرداند. از ساعد خود برای نگه داشتن قسمت فوقانی پشت او استفاده کنید.
- وضعیت خوابیده به پهلو
در این شیوه مادر به پهلو دراز کشیده و جهت آسودگی، یک بالش پشت کمر و بین زانوهایش قرار دهید. نوزاد رو به مادر باشد و یک بالش کوچک زیر سر او قرار دهید تا دهان او نزدیک به نوک سینه مادر قرار گیرد.
برای مادرانی که نشستن برایشان راحت نیست یا در حال بهبود از جراحی سزارین هستند، این روش بسیار مناسب است. نوزادان در این روش احساس آسودگی و آزادی عمل بیشتری دارند. شیردهی به پهلو از راحت ترین و مناسب ترین روش ها برای تغذیه ی نوزاد در هنگام شب می باشد.
- وضعیت دراز کشیدن به پشت
مناسب ترین وضعیت بعد زایمان، این شیوه می باشد. به ویژه پس از سزارین که خم شدن به جلو مشکل است. در این روش مادر به پشت دراز می کشد، سپس نوزاد به شکل دمر بر روی شکم و قفسه سینه مادر قرار می گیرد. سر نوزاد باید به شکلی باشد که یک سمت صورت و گونه او روی سینه باشد و دچار گرفتگی مجرای بینی نشود. در این روش، تماس پوست به پوست بسیار اثرگذار خواهد بود. قوس های بدن نوزاد و مادر بر هم منطبق شده و مادر از سر و بدن نوزاد با کمک دستان خود محافظت می کند.
نکاتی در رابطه با شیوه های شیردهی
- تکیه بدهید
- سینه ی خود را با دست نگه دارید
- بدن کودک را تکیه دهید
- موقعیت شیردهی را تغییر دهید
- به نوزادتان با آرامش شیر دهید
- زمان اتمام شیردهی را بدانید