تغذیه با شیر مادر هم در زنان و هم کودکان، فواید زیادی برای سلامتی دارد. منطق پشت تصمیم یک زن برای شیردهی یا عدم شیردهی، می تواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد، چه به طور مستقل و چه در ترکیب. هدف از مطالعه حاضر، بررسی نگرش نسبت به تغذیه با شیر مادر در میان زنان بارداری بود که قصد شیردهی را دارند.
به طور گسترده شناخته شده است که تغذیه با شیر مادر، برای مادر و کودک فواید سلامتی دارد. بنابراین، سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که نوزادان به مدت 6 ماه، به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه کنند. گرچه اعلام میکند که معرفی طعمهای ریز غذای جامد از سن 4 ماهگی، اگر بر شیردهی مداوم تا 1 سال یا بیشتر تأثیر نگذارد، بیضرر است.
بر اساس اطلاعات جمعآوری شده در مراقبتهای اولیه، 93 درصد از نوزادان، یک هفته پس از زایمان با شیر مادر تغذیه میشوند که از این تعداد، 78 درصد به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه میشوند.
آغاز شیردهی
جهت شروع تمام بدن کودک را خیلی آرام به سوی خود قرار دهید؛ به طوری که نوزاد سینه به سینۀ شما باشد. بر روی لب بالای نوزاد سینه ی خود را قرار دهید و زمانی که دهانش را کاملاً باز کرد، او را آرام به سمت خود بکشید و سینه را برای راحتی نوزاد با دستتان نگه دارید. به صورتی که دهان او نه فقط نوک سینه، بلکه ناحیۀ آرئولا یعنی همان هالۀ رنگی اطراف نوک سینۀ شما را نیز هر اندازه که ممکن است بپوشاند.
به خاطر داشته باشید که زمانی که شیردهی را شروع میکنید، این کار نباید دردناک باشد. دقت کنید که وقتی سینه را در دهان نوزاد می گذارید چه احساسی در سینه دارید. دهان نوزاد باید بخش بزرگی از هالۀ اطراف سینه را در پایین نوک سینه بپوشاند و نوک سینه باید کامل درون دهان کودک باشد.
تغذیه مادران شیرده
یک برنامه رژیم غذایی سالم در دوران شیردهی، مهمترین چیزی است که به آن نیاز دارید. حتی اگر تغذیه شما کیفیت کافی نداشته باشد، باز هم بدن می تواند تولید شیر کند. اما داشتن یک رژیم غذایی متعادل، تضمین میکند که کمیت و کیفیت شیر به بهترین وجه ممکن است و باعث میشود شما نیز شادابتر باشید. بنابراین در طول روز آب کافی بنوشید تا بدنتان آب کافی داشته باشد.
مادران در دوران شیردهی بیشتر گرسنه می شوند، زیرا بدن شبانه روز سعی در تولید شیر دارد. مصرف وعده های غذایی کم حجم همراه با میان وعده های سالم، روش خوبی است جهت کنترل گرسنگی و حفظ سطح بالای انرژی.
هیچ غذایی برای همه ی نوزادان مشکل ساز نیست، بنابراین نیازی نیست که از همان ابتدا مواد غذایی خود را محدود کنید. اما اگر کودک بعد از هر باری که شما یک غذای خاص مثل محصولات لبنی را میخورید، بیشتر نفخ میکند یا تحریکپذیر میشود، سعی کنید مدتی این غذاها را کنار بگذارید تا ببینید چه تغییری حاصل میشود. در کل بهتر است در دوران شیردهی از مصرف کافئین و برخی مواد غذایی مشکل ساز پرهیز نمایید.