در تئوری، زنان از آغاز بلوغ، یعنی از زمان رخ دادن اولین عادت ماهیانه، تا زمان یائسگی قدرت باروری دارند، اما آیا در واقعیت نیز چنین است؟ در این مطلب قصد داریم تا ارتباط بین سن و بارداری و خطرات بارداری در سنین بالا را بررسی کنیم.
سن باروری
سن باروری به سن بین اولین عادت ماهیانه (حوالی بلوغ) تا زمان یائسگی یا توقف عادت ماهیانه گفته میشود. این سن عموماً بین ۱۲ سال تا ۶۱ سالگی در زنان است. بالا رفتن سن، به طور طبیعی قدرت باوروی را کاهش میدهد و باردار شدن را دشوارتر میکند. از سوی دیگر، حاملگی در سنین بالاتر میتواند با عوارض بیشتری همراه باشد. محققان عقیده دارند که بهترین سن برای بارداری، اواخر دهه ۲۰ و اوایل دهه ۳۰ زندگی است. تحقیقات نشان داده است که این بازه سنی بهترین نتیجه را هم برای مادر و هم برای جنین دربردارد.
تاثیر سن بر قدرت باروری
زنان با تمام تخمکهایی که در طول زندگیشان خواهند داشت به دنیا میآیند. تعداد این تخمکها حدود ۲ میلیون است. تعداد تخمکها به تدریج و طی سالها کاهش مییابد. پیش از سن ۳۷ سالگی، حدود ۲۶ هزار تخمک برای شما باقی مانده است. قبل از سن ۶۱ سالگی تنها هزار تخمک باقی مانده است. شاید در نگاه اول زیاد به نظر آید، اما نباید فراموش کرد که با گذشت زمان کیفیت تخمکها هم کاهش مییابد.
در فاصله ۳۶ تا ۳۷ سال، کاهش قدرت باروری با سرعت بیشتری همراه میشود. با بالا رفتن سن، احتمال اینکه باردار شوید کاهش مییابد. احتمال بارداری در سیکل ها بدین صورت است:
- 26 سالگی 18 درصد
- 30 سالگی 16 درصد
- 36 سالگی 12 درصد
- 40 سالگی 7 درصد
مسائل دیگری هم در کاهش بارداری دخیل است، مانند:
- درمانهای سرطان از قبیل رادیوتراپی و شیمی درمانی
- مصرف سیگار
- عفونت لگن
براساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) میانگین سن اولین بارداری زنان در کشور آمریکا ۲۷ سال است. با این حال سن بارداری رو به افزایش است.
باروری مردان
قدرت باروری مردان هم با افزایش سن کاهش مییابد. اما این فرآیند نسبت به زنان دیرتر رخ میدهد و معمولاً حوالی سن ۴۰ سالگی آغاز میشود. پس از این سن، مرد مایع منی و نیز اسپرم کمتری تولید میکند و قدرت حرکت اسپرمها نیز کم میشود. همچنین احتمال ناهنجاری های کروموزومی در اسپرمهای پیرتر مردان نسبت به انواع جوانتر آن ها بیشتر است. هر چه سن مرد بالاتر رود، زمان بیشتری طول میکشد تا بتواند همسرش را باردار کند.
نکاتی در رابطه با بارداری
اگر می خواهید بارور شوید، رعایت نکات زیر می تواند به شما کمک کند:
- رسیدن به وزن ایده آل: BMI نرمال بین ۱۹ تا ۲۴ است. برای اینکه باردار شوید، لازم است نه اضافه وزن داشته باشید و نه کمبود وزن.
- رژیم غذایی: رژیم پرچربی میتواند منجر به افزایش وزن در شما شود که خود میتواند شانس باروری را در شما کاهش دهد.
- ترک سیگار: سیگار میتواند احتمال صدمه به جنین را بالا ببرد و در صورت بارداری احتمال سقط جنین را افزایش دهد.
- مصرف کافئین و الکل: مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد کافئین با احتمال سقط مرتبط است، از طرفی مصرف مداوم الکل، باعث تأخیر در باروری شده و سلامتی جنین را به خطر می اندازد.