رحم یک عضو حیاتی برای زنان محسوب میشود، همان عضوی از بدن خانمها که واسطه خلقت آدمی را به عهده دارد. به کمک این اندام انسانها متولد میشوند. پس مراقبت و بررسیهای مداوم، از جمله مهمترین وظایف یک خانم به شمار میرود. همانطور که کارکرد بسیار مهمی دارد، همانطور هم ممکن است به انواع مختلفی از بیماری ها، از جمله سرطان مبتلا شود، سرطان رحم و تخمدان بعد از سرطان سینه از جمله شایعترین نوع سرطان در میان زنان است.
سرطان رحم
سرطان رحم زمانی اتفاق میافتد که سلول های سالم در رحم، شروع به رشد غیر طبیعی میکنند. دهانه رحم بخشی از بدن بانوان است که بین واژن و رحم قرار میگیرد. عدم تشخیص یا درمان به موقع این سرطان، قطعاً زندگی شخص را تهدید خواهد کرد.
علائم سرطان رحم
بعضی از علائم سرطان رحم شایعتر بوده و حتی ممکن است غیر اختصاصی باشند و بعضی دیگر تنها در صورت سرایت و گسترش بدخیمی به سایر اعضای بدن بروز می کنند. یکی از مهمترین و شایعترین علائم سرطان رحم، خونریزی غیر طبیعی رحم است که بصورت خونریزی های شدید و طولانی، خونریزی نامنظم و حتی لکه بینی دوران یائسگی بروز میکند. البته این به آن معنا نیست که با داشتن خونریزی شدید یا غیر طبیعی رحم حتما تشخیص سرطان رحم مطرح است، بلکه این علامت زنگ خطر مهمی برای مراجعه و بررسی زودهنگام می باشد.
- خونریزی واژینال در زنان یائسه و نیز خونریزی غیرطبیعی در زنان
- احساس درد در کمر یا پایین لگن: درد کمر هم ممکن است علل دیگری داشته باشد مانند عفونت لگن، اندومتریوز، فیبروم رحم، توده یا کیست تخمدان
- احساس توده در رحم
- درد هنگام مقاربت
- درد در ناحیه لگن و شکم
- خون در مدفوع
- احساس درد موقع ادرار کردن
- سندروم روده تحریک پذیر
علت سرطان رحم
در این بخش کوشیده ایم تا به سؤال مهم دیگر شما مخاطبین عزیز پاسخ دهیم؛ اینکه دلیل ابتلاء به سرطان رحم چیست؟ دلیل اصلی سرطان رحم مشخص نیست؛ با اینحال عوامل مشخصی ممکن است خطر ابتلاء به این سرطان را افزایش دهند.
عدم تعادل هورمون استروژن
یکی از مهمترین مواردی که ریسک ابتلاء به سرطان رحم را افزایش میدهد، عدم تعادل هورمونی است. به ویژه بالا بودن میزان هورمونی به نام استروژن، خطر ابتلاء به این سرطان را بیش از پیش افزایش میدهد.
مصرف طولانی مدت داروی تاموکسیفن
از جمله عواملی که منجر به بهم خوردن تعادل استروژن در بدن می شود، می توان به چاقی، دیابت، و درمان جایگزینی هورمونی(HRT) اشاره کرد. مصرف طولانی مدت داروی سرطان سینه تاموکسیفن نیز تا حدی ریسک ابتلاء به سرطان رحم را افزایش می دهد. همیشه امکان پیشگیری از سرطان رحم وجود ندارد؛ با این وجود مواردی مانند داشتن وزن متعادل و استفاده طولانی مدت از برخی روش های پیشگیری بارداری، احتمال ابتلاء به بیماری را کاهش می دهند.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
ویروس پاپیلومای انسانی منجر به ظهور انواع متعددی از سرطانهای دهانه رحم میشود. گونههای خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی(HPV) منجر به بدخیم شدن و غیرعادی شدن سلولهای عادی دهانه رحم میشوند. این سلولها با سپری شدن سالها و حتی دههها سرطانی میشوند.
تشخیص سرطان دهانه رحم
در صورت خونریزی واژینال غیر طبیعی، لازم است با دکتر متخصص زنان، زایمان و ناباروری صحبت کنید. علی رغم پایین بودن احتمال ابتلاء به سرطان رحم، بهتر است از سلامت خود مطمئن شوید. پزشک معالج شما احتمالاً ناحیه لگن (شامل واژن، رحم، تخمدان و مثانه) شما را معاینه کرده و در مورد علائم، زمان بروز و نیز دفعات تکرار آنها سؤال خواهد کرد.
درمان سرطان رحم
با کمک انواع روشهای درمانی زیر نیز میتوان در ابتدا عوارض سرطان رحم را تا حد بسیار زیادی کاهش داد و همچنین شاهد بهبود کامل بیماران بود. اصلیترین درمان، برداشتن رحم (هیسترکتومی) به همراه تخمدانها و لولههای فالوپ است. بر اساس مرحله و میزان پیشرفت سرطان و به منظور کشتن سلولهای سرطانی باقی مانده، ممکن است پرتودرمانی یا شیمیدرمانی هم در ادامه مورد استفاده قرار گیرند.
در خانمهایی که هنوز یائسه نشدهاند، در صورت هیسترکتومی دیگر امکان بارداری وجود نخواهد داشت. خانمهای جوانتری که هنوز یائسه نشده اند، در صورت تمایل به داشتن فرزند، ممکن است از این روش استقبال نکنند. در این حالت تحت شرایط بسیار ویژه ای، ممکن است درمان سرطان از طریق هورموندرمانی موفقیت آمیز باشد.