لبخند زیبای کودک بزرگترین شادی ها را برای والدین شان به ارمغان می آورد. با این حال، گاهی ممکن است دندان های سفید کودک شما به زرد، سیاه یا رنگ دیگری تغییر رنگ دهند و این امر ممکن است بر لبخند زیبای فرزند تان تأثیر بگذارد. ولی جای نگرانی نیست زیرا شما می توانید اقدامات گوناگونی برای بهبود رنگ دندان کودک خود انجام دهید. اگر تغییر رنگ دندان های کودک تان باعث مشغولیت فکری در شما شده است، دیگر نگران نباشید، زیرا در مقاله زیر در مورد درمان و پیشگیری های مختلفی که می توانید برای بهبود رنگ سیاه دندان یا دیگر تغییرات رنگی دندان کودک خود استفاده کنید، صحبت خواهیم کرد.
چیستی تغییر رنگ
تغییر رنگ هنگامی اتفاق می افتد که رنگ سفید عاجی و یا مرواریدی دندان کودکتان تغییر کند، که این تغییر رنگ در دو نوع است، خارجی و داخلی. تغییر رنگ داخلی بیشتر به دلیل شرایط پزشکی زمینهای مانند اختلال متابولیک، هیپوپلازی مینا و غیره اتفاق بیفتد و تغییر رنگ خارجی ممکن است به دلیل استفاده از داروهای خاص، مواد غذایی و غیره باشد.
علل سیاه شدن دندان
آسیب
دندان شیری اولیه کودک اگر ضربه بخورد و دچار آسیب شود ممکن است سیاه شود. سیاه شدن دندان کودک معمولاً چند هفته پس از حادثه اتفاق میافتد و شاید حتی به رنگ خاکستری یا بنفش کبود تبدیل شود. به طور کلی در صورتی که دندان در زمان آسیب جابجا شده و یا بسیار آسیب دیده شود، احتمال بیشتری وجود دارد که سیاه شود. اگر بعد از یک ماه دندان تیره نشود، احتمالاً رو به بهبود است. گاهی به رنگ صورتی تبدیل میشود که نتیجۀ جذب داخلی است. این اتفاق زمانی میافتد که دندان در واکنش به آسیب از جا خارج میشود.
بهداشت اشتباه دهان و دندان
بهداشت ضعیف عامل اصلی بسیاری از عارضه های دهان ودندان، عفونت ها و مشکلات مختلف است. مسواک زدن اشتباه و بهداشت دهان و دندان ضعیف عاملی است که منجر به تشکیل پلاک دندان می شود. پلاک لایه نازک از میکروب ها یا باکتریها در دندانها و لثهها است. باکتریها بهطور طبیعی در دهان قرار دارند و باید با مسواک زدن و نخ دندان زدن از بین برده شوند. افزایش پلاک دندان میتواند فعالیت آن را در داخل دهان افزایش دهد و باعث ایجاد عفونتها و مشکلات مانند نقاط سیاه و قهوهای روی دندان شود.
فلوروز ( فلورزدگی)
وجود بیش از اندازه فلوراید در خمیردندان، آب آشامیدنی و یا شیرخشک ممکن است منجر به ایجاد بیش از حد فلوراید در دهان کودک شود. مقدار بیش از حد فلوراید ممکن است موجب ایجاد رگه های سفید یا لکه هایی بر روی دندان کودک تان گردد.
بیماری
بعضی از بیماری ها بر روی مینای دندان تأثیر میگذارند درحالیکه بیماریهای دیگر بر روی بافت زیرین نرمتر که در زیر مینای دندان وجود دارد تأثیر میگذارند.
- اختلال عملکرد بزاق: این بیماری باعث میشود بخشی از بزاق که به از بین بردن غذا و دیگر مواد بین دندانها کمک میکند کاهش یابد و این امرمنجر به ایجاد لکه های سیاه بر روی دندانها میشود.
- عفونت در زنان باردار می تواند بر رشد مینای دندان کودک تاثیر بگذارد و موجب شود دندان های کودک در آینده سیاه شود.
- سرطان، لوسمی، کمخونی سلولی داسی شکل، سرخک، تبخال، عفونت استرپتوکوک و دیابت نیز میتواند منجر به تغییر رنگ مینای دندان شوند.
- بسیاری از بیماریهای ارثی نیز وجود دارند که منجر به سیاه شدن دندانهای کودکان میشوند.
درمان سیاهی دندان اطفال بستگی به عمق رنگ دندان دارد. لکه های کوچکتر آنهایی هستند که کمتر از چند دهم میلیمتر میباشند و میتوانند با مواد ضدعفونیکننده بدون نسخه و بدون نیاز به مراجعه به دندانپزشکی بهبود یابند. برای برطرف کردن لکه های عمیق ممکن است نیاز به برداشتن یک لایه مینا و جایگزینی آن با یک روکش کامپوزیت باشد. درمان دیسپلازی عاج دندان چالش برانگیز است و اغلب نیاز به عمل جراحی سینوس و افزایش استخوان دارد.
پوسیدگی دندان کودک دچار به سندرم بطری شیر توسط دندانپزشک درمان میشود. گاهی درمان دندان دشوار و طولانی است که نیاز به مصرف مسکن یا حتی بیهوشی عمومی دارد. سیاه شدن ناشی از ضربه به دندان نیز معمولاً روی دندان کودک تأثیر میگذارد، اما دندان دائمی نیست و در این صورت کودک معمولاً با همین شرایط زندگی میکند تا زمانی که دندان شیری بیفتد. چنانچه دندان دائمی آسیب ببیند، اغلب عصب کشی می کنند.
پیشگیری از تغییر رنگ دندان
والدین می توانند با رعایت موارد زیر از سیاه شدن دندان فرزند خود جلوگیری کنند:
- باید طبق میزان سن کودک، از مقدار خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده کنید. مقادیر بیش از اندازه فلوراید ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان کودکان شود.
- لثهها را پس از هر بار غذا دادن به کودک ماساژ دهید تا از عفونت لثه جلوگیری کرده باشید.
- مسواک زدن عادت خوبی است که باید از سنین پایین در کودک به وجود بیاید. با این حال، یکی از نگرانی های والدین احتمالا این بوده که کودک شان ممکن است خمیردندان را ببلعد. بنابراین، مهم است که به کودک خود یاد دهید چگونه خمیر دندان را تف کند.
- کودک خود را به خوردن یک لیوان شیر قبل از خواب تشویق نکرده وبه این کار عادتش ندهید. وجود شیر و شکر در دهان ممکن است محیط مناسبی را برای رشد باکتری ها در دهان کودک تان ایجاد کند.
- کودک را به رعایت بهداشت دهان و دندان و دوبار مسواک زدن و نخ کشیدن در روز تشویق کنید.