چرخه قاعدگی در هر فرد، از روز پس از اتمام دوره قاعدگی تا شروع دوره بعدی حساب می شود. گرچه سیکل قاعدگی طبیعی، از 21 روز تا 35 روز متغیر است. پریود در زنان ممکن است گاهی با اختلالاتی مواجه شود. پریودی نامنظم اغلب علت خاصی ندارد، اما گاهی ممکن است نشان دهنده یک عارضه جدی باشد. همچنین پریود نشدن ممکن است دلایلی داشته باشد که در زیر به شرح آن می پردازیم.
رایج ترین مشکلات قاعدگی در زنان عیارت اند از:
- قطع پریود تا سه دوره و یا بیشتر
- قاعدگی های بسیار سنگین تر یا بسیار سبک تر از میزان طبیعی
- سیکل های قاعدگی کمتر از 21 روز و بیشتر از 35 روز
- عادت ماهانه همراه با درد، گرفتگی، حالت تهوع و استفراغ
- خونریزی یا لکه بینی بین سیکل های قاعدگی، بعد از یائسگی و یا پس از رابطه جنسی
دلایل پریود نامنظم
علت قاعدگی نامنظم یا پریود نشدن، مواردی از قبیل استرس یا بیماری های زمینه ای می باشد. در ادامه به بررسی اصلی ترین علل پریود نامنظم می پردازیم:
سبک زندگی و استرس
تغییر رژیم غذایی، تغییر در برنامه های ورزشی، مسافرت، ابتلاء به برخی بیماری ها و سایر تغییرات در برنامه روزانه، می تواند بر سیکل قاعدگی تأثیر گذاشته و موجب قاعدگی نامنظم شود.
پولیپ یا فیبروم
پولیپ ها تومورهای خوش خیم دیواره رحم هستند. فیبروم ها نیز توده هایی هستند که به دیواره رحم متصل اند. ممکن است چند فیبروم با اندازه های متفاوت در رحم وجود داشته باشد. گرچه فیبروم ها تومورهای خوش خیم هستند، اما شاید باعث خونریزی شدید پریود یا درد قاعدگی شوند.
قرص های پیشگیری ار بارداری
مصرف قرص های ضد بارداری، می تواند علت پریود نامنظم باشد. این قرص ها دارای ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژسترون هستند. قرص های ضد بارداری، مانع آزاد سازی تخمک از تخمدان ها و تخمک گذاری شده و در نتیجه مانع بارداری می شوند. بعضی زنان پس از قطع مصرف قرص های ضد بارداری، تا 6 ماه پریود نامنظم دارند یا کلاً پریود نمی شوند.
تخمدان پلی کیستیک
کیست تخمدان یکی از دلایل رایج قاعدگی نامنظم و برهم خوردن چرخه قاعدگی است. تخمدان ها مقدار زیادی هورمون مردانه یا آندروژن تولید می کنند، در نتیجه ممکن است کیست های کوچک حاوی مایعات در تخمدان ها ایجاد شود. چاقی، ناباروری و زیاد بودن موهای زائد در بدن، از دیگر نشانه های بیماری تخمدان پلی کیستیک است.
کاهش زودرس ذخیره تخمدان
چنانچه کاهش ذخیره تخمدان زیر 40 سالگی ایجاد شود، به آن کاهش زودرس ذخیره تخمدان گفته می شود که در این صورت، سیکل قاعدگی کامل متوقف خواهد شد. کاهش زودرس ذخیره تخمدان، می تواند علت پریود نامنظم باشد.
علائم پریود نامنظم
- سیکل قاعدگی کمتر از 21 روز یا بیشتر از 35 روز
- عادت ماهانه بیش از 7 روز
- نامنظم شدن ناگهانی پریود در زنان زیر 45 سال
- فاصله طولانی بین کوتاه ترین و بلندترین سیکل قاعدگی
- اختلال در بارداری
ممکن است در صورت مشاهده این علائم نیز مشکل جدی نباشد، اما بهتر است با پزشک مشورت شود.
درمان پریود نامنظم
درمان قاعدگی نامنظم بر اساس سلامت عمومی بیمار، علت پریود نامنظم، سوابق بارداری و برنامه های آینده بیمار متفاوت خواهد بود. در صورت وجود یک بیماری زمینه ای مانند اختلال تیروئید، ابتدا بیماری زمینه ای درمان می گردد. درمان هایی که در نظر گرفته شده بدین صورت است:
- استفاده از آی یو دی هورمونی
- مصرف داروهای ضد بارداری
- متفورمین
- مصرف داروهای تیروئید
- مصرف مکملهای ویتامین D