احساس افسردگی قبل و طی دوره قاعدگی بین خانم ها مسئله ی رایجی می باشد. کارشناسان بر این باورند که این تغییرات عاطفی، در نتیجه نوسانات سطح هورمون ایجاد می شود. سندرم پیش از قاعدگی، ترکیبی از علائم جسمی، عاطفی و رفتاری است؛ که قبل از پریود در خانمها رخ میدهد. به دلیل این سندرم، افراد ممکن است احساس افسردگی کنند، همین طور علائم دیگری مانند دردهای شکمی، خستگی، ولع خوردن و حساسیت و درد پستانها را داشته باشند.
عامل افسردگی در قاعدگی به درستی مشخص نیست، اما احتمالاً به دلیل نوسان هورمونها در نیمه دوم سیکل قاعدگی می باشد. تغییرات در سطوح استروژن و پروژسترون، بر مقدار سروتونین اثرگذار است. بعد از تخمک گذاری که در اوسط سیکل اتفاق می افتد ، مقدار هورمون های زنانه (استروژن و پروژسترون) شروع به کاهش می کند. بالا و پایین رفتن سطح این هورمون هاً می تواند بر روی نوروترنسمیترها (انتقال دهنده های عصبی) تأثیر بگذارد. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که در تنظیم اشتها، چرخه خواب و خلق و خو نقش دارد. سطح پایین سروتونین منجر به غمگینی، ولع خوردن غذا، احساس عصبانیت و اختلالات خواب میشود.
نشانه های افسردگی در چرخه قاعدگی
- خشم
- اضطراب
- تمایل به گریه زیاد
- کاهش میل جنسی
- اشتهای زیاد
- مشکلات خواب
چرا در پریود افسردگی وخیم تر می شود؟
افسردگی حین پریود میتواند به علت اختلال ناآرامی و ناخوشی قبل از پریود وخیمتر شود. این اختلال شبیه سندرم پیش از قاعدگی است، با این تفاوت که علائم آن شدیدتر است؛ به نحوی که زندگی روزمره فرد را مختل میکند.
افسردگی ممکن است منجر به توقف پریود یا سیکلهای نامنظم شود. در دورههای اضطراب و افسردگی، عملکرد هیپوتالاموس آشفته میشود. هیپوتالاموس غدهای است که عملکرد غده هیپوفیز را تنظیم می کند و غده هیپوفیز نیز در تنظیم عملکرد تخمدانها نقش دارد. اختلال در کار تخمدانها باعث ایجاد مشکلاتی در تولید استروژن و تخمکگذاری میشود و به دنبال عدم تخمکگذاری، سیکلهای نامنظم قاعدگی اتفاق می افتد.
اختلال های خلقی در رابطه با قاعدگی
PMS و PMDD اختلال های خلقی مرتبط با قاعدگی هستند. یک دوره عادت ماهانه همچنین می تواند باعث شود که اگر فردی از قبل در وضعیت سلامت ذهنی خاصی باشد، آن وضعیت بطور موقت رو به بدتر شدن برود.
PMS
PMS باعث بوجود آمدن علائم روحی و فیزیکی خاصی می شود. این علائم می تواند در بازه زمانی بین پایان تخمک گذاری و آغاز دوره قاعدگی نمایان شود. در برخی افراد ممکن است علائم ملایم باشند در حالی که برای دیگران تجربه ای تضعیف کننده خواهد بود. PMS باعث بروز نشانه های زیر است:
- جوش و آکنه
- اضطراب
- درد سینه
- افسردگی
- زودجوشی و عصبانیت
- عدم تمرکز
- مشکلات خواب
PMDD
حالتی شدیدتر ازpms می باشد که ممکن است بین ۳ تا ۸ درصد افرادی را که در سیکل قاعدگی هستند، درگیر کند. نشانه های PMDD گاهی به قدری شدید می شود که فعالیت های روزانه خانمها و گاهی روابط آنها با دیگران را تحت الشعاع قرار می دهد. PMDD شامل علائم زیر است:
- افسردگی شدید، اضطراب و زودرنجی
- تغییرات خلقی شدید
- گریه های مکرر
- بی رغبتی در انجام فعالیت ها و روابط
مدیریت افسردگی
سعی کنید که علائم خود را در سیکل قاعدگی ثبت و یاد داشت نمایید. شناسایی علائم در یافتن ارتباط بین افسردگی و سیکل قاعدگی بسیار مؤثر می باشد. پس از آن می توانید با پزشک خود مشورت کنید.
حتماً علائم زیر را در نظر بگیرید:
- گریه کردن
- غمگین بودن
- اضطراب
- تحریک پذیری
- بی خوابی یا تمایل به خواب زیاد
- اختلال تمرکز
- احساس خستگی و فقدان انرژی