پس از پایان بارداری و تولد نوزاد، خانمها وارد دوران شیردهی میشوند. دورانی که بسیار مهم است و اطلاع از نکات آن و توجه به آن ها توصیه می شود. اگر شما هم به زودی در دوران شیردهی قرار می گیرید یا هستید با ما همراه باشید.
شیرخوارگی به چه معناست؟
شیرخوارگی زمانی است، که کودک با شیر مادر که مستقیماً با مکیدن از پستان صورت می گیرد، تغذیه می شود. البته تصمیم در رابطه با شیردهی شخصی می باشد.
متخصصان پزشکی توصیه می کنند به مدت 6 ماه، شیردهی ( بدون غذای کودک، آب میوه و آب) انجام گیرد. پس از شروع سایر غذاها، پیشنهاد می شود شیردهی را تا اولین سال زندگی کودک ادامه دهید.
اینکه چند بار به کودک خود شیر بدهید، به فرزندتان بستگی دارد که وعده های غذایی مکرر و کوچک را ترجیح می دهد یا تغذیه طولانی تررا. نوزادان معمولاً ترجیح می دهند هر ۲-۳ ساعت یک بار تغذیه کنند. تا ۲ ماهگی معمولاً هر ۳-۴ ساعت یک بار تغذیه انجام می شود و تا شش ماهگی اکثر نوزادان هر ۴-۵ ساعت یک بار تغذیه می کنند.
علائم گرسنه بودن کودک
یکی از رایج ترین راه هایی که کودک گرسنه است، گریه است. و دیگر نشانه ها عبارت اند از:
- لیسیدن لب ها یا بیرون آوردن زبان
- قرار دادن دست در دهان
- باز کردن دهان
- سر و صداکردن
- مکیدن چیزها
- دهانگَردی، که شامل حرکت فک، دهان یا سر آنها برای جستجوی سینه است.
مزایای تغذیه کودک با شیر مادر
این ماده ترکیب تقریباً کاملی از ویتامین، پروتئین، چربی و هر آن چیزی است که برای رشد کودک نیاز است، همه این موارد نیز به شکلی آسان تر از شیر خشک هضم خواهند شد. شیر مادر تغذیه ایده آلی برای نوزادان به حساب می آید.
شیر مادر شامل آنتی بادی هایی است که به مقابله در برابر ویروس ها و باکتری ها به کودک کمک می کند. شیردهی خطر ابتلا به آسم یا آلرژی را در کودک کم می کند.
همچنین کودکانی که در 6 ماه اول تنها از شیر مادر تغذیه می کنند، به بیماری های تنفسی، عفونت های گوشی و اسهال، کمترمبتلا می شوند. برخی پژوهش ها نشان می دهد، شیردهی با افزایش ضریب هوشی مرتبط است. بعلاوه لمس پوست با پوست، تماس فیزیکی و تماس چشمی، به کودک احساس امنیت می دهد.
نوزادانی که شیر مادر مصرف می کنند، وزن مناسب خود را پیدا می کنند. همچنین شیردهی از SIDS (سندروم مرگ ناگهانی نوزاد) جلوگیری می کند.
فواید دوران شیردهی برای مادران
شیردهی باعث می شود کالری های اضافی بدن سوزانده شود. بنابراین کاهش وزن بارداری سریع تر انجام می شود. این امر سبب رهاسازی هورمون اکسی توسین می شود و به رحم کمک می کند به اندازه قبل برگردد.
دوران شیردهی خونریزی پس از زایمان را کاهش می دهد. شیردهی خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان را کم می کند. همچنین در ابتلا به پوکی استخوان (در صورت عدم تغذیه مناسب) مؤثر است.
شما مجبور به استریل کردن نوک پستان ها، گرم کردن شیشه شیر و خرید و اندازه گیری شیر خشک نیستید، بنابراین وقت خود را هدر نمی دهید. همچنین زمان بیشتری برای فرزندتان دارید.
در دوران شیردهی شیر کافی دارید؟
چند روز اول پس از تولد، سینه های شما اولین شیر را تولید می کند که آغوز نام دارد. آغوز مایل به زرد و غلیظ می باشد و حجمی ندارد، اما مقدار آن برای نیازهای کودک کافی است. آغوز به دستگاه گوارش کمک کرده و هضم شیر مادر را آسان می کند.
اولین فاز از شیر مادر آغوز می باشد که برای تأمین مواد غذایی مورد نیاز کودک هنگام رشد، با گذشت زمان قابل تغییر است. دومین فاز شیر انتقالی نامیده می شود. این شیر زمانی که آغوز به تدریج با فاز سوم شیر مادر که شیر بالغ نام دارد جایگزین می شود، تولید می شود. چند روز پس از تولد، شیر انتقالی تولید می شود. 10 تا 15 روز پس از تولد، شیر بالغ ساخته می شود که همه تغذیه مورد نیاز کودک را تأمین می کند.
هرچه کودک خواستار شیر بیشتری باشد، سینه مادر بیشتر شیر تولید می کند. شیر خشک می تواند موجب تولید شیر کمتری از پستان شود. اگر شیردهی شما کمتر از 6 ماه است، بهتر است به طور کامل قطع نشود و هرازگاهی دوران شیردهی داشته باشید. غذای جامد را در 6 ماهگی می توانید به تغذیه کودک اضافه کنید.