مراقبت های دوران قاعدگی برای تمام زنان و دختران بالغ، امری بسیار مهم و ضروری است. گرچه قاعدگی همراه با درد و یک سری مشکلات می باشد، اما بروز آن نشاندهنده عملکرد طبیعی و سلامت دستگاه تناسلی خانم هاست. به همین دلیل، در این مقاله به مهم ترین نکات بهداشتی در زمان پریود می پردازیم.
بهداشت در دوران پریود
در پایان یک سیکل قاعدگی، دیواره داخلی رحم شروع به ریزش می کند. تخریب دیواره با خونریزی همراه می باشد. در این زمان، به علت باز بودن دهانه رحم، باید در زمان خونریزی (جهت حفظ سلامت واژن) موارد زیر را رعایت کنیم.
لباس زیر در دوران قاعدگی
حتما به لباس زیری که در زمان قاعدگی استفاده می کنید، توجه داشته باشید. جهت رعایت بهداشت لباس زیر، به این نکات توجه کنید:
- لباس زیر نخی بپوشید و زود به زود آن را عوض نمایید. منافذ لباس زیر نخی، به راحتی جریان هوا را عبور داده و دمای محل را تعدیل می کند.
- اگر لباس زیرتان خیس شده است، حتما آنرا عوض کنید. در ضمن، لباسهای زیر را باید در آفتاب خشک کنید.
توصیه هایی در رابطه با نوار بهداشتی
جهت جلوگیری از بروز حساسیت به نوار بهداشتی یا تامپون، نکات زیر را رعایت کنید:
- نوار بهداشتی معطر باعث بروز حساسیت، سوزش، بوی نامطبوع و عفونت در ناحیه تناسلی می شود.
- نوار بهداشتی خود را مرتب عوض کنید. علت بوی بد واژن می تواند عوض نکردن نوار بهداشتی باشد.
- اگر با تعویض نوار بهداشتی و رعایت بهداشت هنوز بوی تند و بدی دارید، ممکن است دلیل آن وجود عفونتهای قارچی- باکتریایی، مصرف آنتی بیوتیک ها، عفونت های مقاربتی، بیماری هایی مثل دیابت یا سرطانهای ناحیه تناسلی واژن باشد.
شستن واژن در زمان قاعدگی
- جهت پیشگیری از بوی بد واژن در دوران قاعدگی، باید یک الی دو بار در طول شبانه روز، بیرون واژن خود را بشویید. جهت جلوگیری از رشد میکروب ها و بروز عفونت، می توانید با آب و صابون شستشو را انجام دهید. حتماً بعد از شستشوی واژن، محل را با دستمال کاغذی به خوبی خشک نمایید.
- جهت شستن واژن از آب ولرم استفاده کنید. آب ولرم باعث می شود در دوران قاعدگی درد و گرفتگی شکم کاهش یابد. اگر درد خفیفی در قاعدگی دارید، می توانید از این روش برای رفع آن بهره ببرید.
تغذیه در زمان قاعدگی
تغذیه مناسب در زمان قاعدگی مهم است. می توانید از غذاهای سرشار از آهن و ویتامین B6 استفاده کنید.
- در زمان پریود جهت حلوگیری از یبوست، از غذاهای فیبردار استفاده کنید.
- در روز 6 تا 8 لیوان آب بنوشید. از این طریق آب از دست رفته بدن در طی خونریزی، به بدن بر می گردد و رطوبت را به جریان خون می دهد.
- در دوران پریود جهت جلوگیری از کرامپ های قاعدگی، از مصرف گوشت، خوراکی های نفاخ و لبنیات پرهیز کنید.
ورزش در زمان قاعدگی
ورزش سبک و فعالیت بدنی در این دوران نه تنها مانعی ندارد، بلکه باعث آرامش عضلات می شود و مشکلات جسمی و روانی را کاهش می دهد. درازکشیدن روی تخت و بی حرکت ماندن برای مدت طولانی، کمکی به شما نمی کند.