دوران بارداری یکی از دورههای حساس برای بانوان است؛ زیرا تغذیه مناسب و همچنین سلامتی در این دوران، نهتنها برای مادر بلکه برای جنین در حال رشد نیز اهمیت دارد. ممکن است تغذیه دوران بارداری ماه به ماه تغییر کند، اما همه خانمهای باردار باید نسبت به تغذیه خود حساس باشند.
تغذیه دوران بارداری
در دوران بارداری حداقل سه وعده پروتئین، شش وعده غلات کامل، پنج وعده میوه، سه وعده محصولات لبنی و غذای دارای چربی ضروری و سالم نیاز است؛ همچنین ویتامینهای این دوره باید مصرف شود. یکی از مواد مورد نیاز برای جنین پروتئین است و چنانچه تغذیه دوران بارداری مؤثر در هوش جنین برای شما اهمیت دارد، بهتر است از مصرف پروتئین غافل نشوید؛ زیرا برای مغز جنین ضروری است. پروتئین را میتوان از لوبیا، مرغ، گوشت کمچرب، آجیل، سالمون و… به دست آورد. ماده معدنی مهم دیگر کلسیم است که به ساخت استخوانها کمک میکند. همچنین کلسیم در مکانیسمهای سلولی بدن ضروری است؛ به همین دلیل یکی از موادمعدنی که در تغذیه دوران بارداری در هر ماه اهمیت دارد، کلسیم موجود در مواد لبنی همچون شیر و پنیر و همچنین موادغذایی مانند کلم و تخم مرغ است.
مواد مغذی خانم باردار
- غلات: منبع غنی از انرژیاند
- میوه ها و سبزی ها: سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر و ویتامین های محلول در آب
- گوشت، آجیل و حبوبات: برای بدن فولات، پروتئین و آهن فراهم می کنند
- محصولات لبنی: منابعی غنی از کلسیم و ویتامین D
تغذیه دوران بارداری سه ماهه اول
در سه ماه اول بارداری، مادر باید به تغذیه خود اهمیت بسیاری دهد. زیرا با شکلگیری و رشد جنین، نیاز او به مواد مغذی افزایش پیدا میکند. در ابتدای این دوران نیازی به مصرف غذاهای پرکالری نیست؛ اما هرچه زمان میگذرد میزان کالری مصرفی در تغذیه دوران بارداری سه ماهه اول اهمیت پیدا میکند. به همین دلیل باید تغذیه دوران بارداری سه ماهه اول شامل موادی همچون کربوهیدراتها، چربیها و پروتئین باشد.
فولات و آهن نیز دو ماده بسیار مهم برای خانمهای باردار هستند؛ زیرا فولات برای جلوگیری از نقص لوله عصبی در نوزاد مهم است، آهن نیز برای تولید گلبولهای قرمز اهمیت دارد. معمولاً جنین نیاز آهن خود را به طور کامل از مادر تأمین میکند؛ اما ممکن است خانم باردار دچار کمبود آهن شود، بنابراین در دوران بارداری باید میزان آهن مصرفی هفته به هفته بررسی شود و همچنین آهن در تغذیه دوران بارداری سه ماهه دوم جدی گرفته شود. ید و روی دو ماده معدنی مهم دیگر هستند که نه تنها در متابولیسم و تکامل اندامهای جنین همچون مغز نقش دارند؛ بلکه در بهبود زخم و سلامت پوست و مو برای مادر و جنین اهمیت دارند. ضمن آنکه روی میتواند بر میزان ویتامین A تاثیر بگذارد.
ویار و پیکا در دوران بارداری
ویار در دوران بارداری به تمایل بیش از حد و حتی تنفر بیش از حد نسبت به مواد غذایی خاص گفته میشود. به صورت کلی، چنانچه فرد نسبت به ماده غذایی مهمی که برای بدن اهمیت دارد دچار تنفر شد، باید در این ارتباط با پزشک صحبت کند تا بتواند نیاز خود را به مواد مغذی درون آن غذا، از طریق دیگری رفع کند. همچنین چنانچه نسبت به مواد غذایی غیرضروری و تنقلات تمایل بیش از حد پیدا کرد، بهتر است به میزان کم پاسخگوی این ویار باشد، نه در حدی که به بدن او آسیب برسد.
پیکا در دوران بارداری به وجود می آید که به دلیل کمبود مواد مغذی خاص در بدن فرد باردار است و زمانی که فرد نسبت به مواد غذایی عجیب تمایل پیدا میکند، مثل خوردن خاک رس یا نشاسته، حتماً باید با پزشک در میان بگذارد.