کاندوم وسیله ای است که برای جلوگیری از بارداری ناخواسته و همچنین جلوگیری از انتقال بیماری های جنسی در هنگام روایط جنسی مورد استفاده قرار می گیرد.
کاندوم یک لایه پلاستیکی می باشد که یا در حین رابطه جنسی روی آلت مرد پوشیده می شود و یا قبل از رابطه جنسی درون واژن زن وارد می شود و یک لایه حفاظتی ایجاد میکند که منی و دیگر مایعات بدن را خارج از واژن، دهان یا مقعد نگهداری میکند.
انواع کاندوم
کاندوم ها را می توان با توجه به جنسیت مصرف کننده، به دو گروه کاندوم مردانه و زنانه تقسیم نمود. کاندوم زنانه وسیله ای است که برای جلوگیری از انتقال بیماری های مقاربتی و بارداری ناخواسته استفاده می شود.
کاندوم ها متفاوت هستند و در صورت استفاده صحیح از آنها، تا حدود ۹۸ درصد جلوگیری از بارداری و پیشگیری از بیماریها را تضمین میکنند. کاندوم ها همگی در اصل به یک هدف استفاده می شوند و تفاوت اصلی آن ها در ظاهر آن هاست.
کاندوم زنانه
اغلب کمتر در مورد کاندوم های زنانه شنیده ایم، زیرا به علت دشواری جاگذاری آنها، کمتر استفاده می شوند. آمار ها نشان می دهند که خطا در استفاده عادی حدود ۲۱ درصد می باشد. با این حال، باید دانست در صورت استفاده صحیح، تا ۹۵ درصد از بارداری و بیماری های مراقبتی جلوگیری کرده اند که اختلاف بسیار کمی نسبت به اثر گذاری کاندوم های مردانه دارند. پیشنهاد می شود برای اطمینان خاطر و افزایش اثر گذاری، همراه با یکی از دیگر راه های کنترل تولد (پیشگیری از بارداری) مثل قرص ها استفاده شوند.
استفاده از آن ها به زنان اجازه می دهد تا از ابتلای خود به بیماری های مقاربتی نظیر سفلیس، سوزاک و … پیشگیری کنند. علاوه بر این، با توجه به اینکه می توان تا ۸ ساعت قبل از رابطه آن را جای گذاری کرد، نیازی نیست در حین رابطه وقفه ایجاد شود تا فرد بتواند کاندوم را درون واژن قرار بدهد.
کاندوم خاردار
کاندوم خاردار بر روی سطح خود برجستگی هایی از جنس لاتکس دارد که موجب افزایش لذت جنسی می شود و چند نوع دارد، مثل خاردار با خارهای درشت یا خارهای کوچک.
کاندوم لاتکس و پلاستیکی
بیشتر افراد از کاندوم های لاتکس استفاده می کنند. اگر فردی به این ماده حساسیت داشته باشد، می تواند از انواع پلاستیکی استفاده کند. کاندوم های لاتکس و پلاستیکی می توانند در مقابل انواع بیماری های مقاربتی در حین روابط جنسی مختلف (دهانی، واژنی و مقعدی) از شما محافظت کنند.
کاندوم تأخیری
مواد موجود در کاندوم تاخیری سبب بی حسی مقطعی آلت تناسلی شده و از زودانزالی جلوگیری می کنند. معمولاً از بنزوکائین به عنوان ماده تأخیری در تولید این محصولات استفاده می شود.
کاندوم های پوشیده از اسپرم کُش
یک ماده شیمیایی به نام نانوکسینول-۹ وحود دارد که اسپرم را از بین می برد. استفاده از این نوع کاندوم ممکن است احتمال بارداری را کاهش دهد، اما مقدار نانوکسینول موجود روی آن کم است و تفاوت چندانی ایجاد نمی کند. اگر حفاظت بیشتری می خواهید، یک ماده اسپرم کش را جدا اضافه کنید. ضمناً این ماده می تواند اندام تناسلی شما را آسیب پذیر کند که می تواند منجر به افزایش احتمال ابتلاء به بیماری هایی نظیر ایدز شود.
کاندوم فضایی
این نوع از کاندوم محصول جدیدی است که برای رابطه ای متفاوت تولید شده و دارای طرفداران بسیاری، به ویژه در بین جوانان است. در اطراف قسمت بیرونی کاندوم فضایی، خارهایی درشت به شکل های مختلف طراحی شده است که موجب تحریک بیشتر می شود. بدنه دارای ضخامت بیشتری است، اما از لحاظ علمی میزان پیشگیری آن مشخص نیست.
کاندوم زبانی (دهانی یا دنتال دم)
کاندوم دهانی یا دنتال دم، در رابطه دهانی یا مقعدی استفاده می شود و یک لایه محافظ از جنس پلاستیک یا لاتکس است که بین دهان و آلت جنسی قرار می گیرد و نقش حفاظتی دارد. این نوع کاندوم، احتمال ابتلاء به بیماری های مقاربتی از جمله HPV را کاهش می دهد.
کاندوم و بارداری
از جمله راه های جلوگیری از بارداری های ناخواسته، استفاده از کاندوم ها می باشد. از راه های دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایمپلنت
- قرص ها
- آمپول ها
استفاده از انواع کاندوم به شیوه صحیح و مناسب آن، احتمال بارداری را تا حدود ۹۸ درصد کنترل می کند. پیشنهاد می شود جهت اطمینان خاطر، علاوه بر کاندوم از یکی از روش های دیگر کنترل بارداری نیز استفاده کرد.
طرز استفاده صحیح از کاندوم
به طور کلی نکاتی که باید رعایت شوند عبارتند از:
- برای حفظ محیط و اطرافیان، هرگز در محیطی مثل توالت و … کاندوم را رها نکنید.
- هیچ وقت از یک کاندوم دوبار استفاده نکنید.
- هرگز از کاندومی که تاریخ انقضای آن گذشته است استفاده نکنید.
راهنمای استفاده در هر دو جنس:
نحوه استفاده از کاندوم در مردان
قبل از استفاده چک کنید که کاندم مشکلی نداشته باشد و تاریخ انقضای آن نگذشته باشد. برای استفاده صحیح، باید اولاً آلت تناسلی مرد سفت و اصطلاحاً راست باشد. حباب نوک کاندوم را با انگشتان گرفته و از درست بودنِ جهتِ آن اطمینان حاصل می کنیم. سمتی که در نوک آن برآمدگی دارد باید بیرون باشد.
توجه کنید که در حین نگه داشتن با انگشتان، هوا وارد آن نشود. همانطور که دور آن را گرفته اید، کاندوم را روی نوک آلت قرار دهید.
حال به آرامی از همه طرف روی آلت تناسلی به پایین ببرید. اگر به راحتی پایین نرفت احتمالاً آن را اشتباه گذاشته اید، در این حالت با یک کاندوم جدید، مجدداً امتحان کنید.
پس از انزال، مرد باید فوراً و قبل از درآمدن آلت از حالت سفت و راست، از شریک خود جدا شود. کاندوم را نگه داشته تا ترشحات از آن چکه نکند و سپس به آرامی آن را جدا کرده و دور بیاندازد.
نحوه استفاده از کاندوم در زنان
قبل از هر چیزی باید تاریخ انقضای آن را چک کرد. کاندوم زنانه دارای دو حلقه می باشد، یکی حلقه داخلی که انتهای بسته دارد و دیگری حلقه خارجی با انتهای باز.
همزمان با نگه داشتن حلقه داخلی، کاندوم را به درون واژن ببرید. از دو انگشت خود استفاده کنید و آن را تا جای ممکن به داخل بفرستید. حلقه خارجی باید همیشه بیرون از واژن، در مقابل لبه های آن، قرار بگیرد. حتی اگر کاندوم زنانه در حین رابطه جنسی وارد واژن شد، باید آن را در جای خود تنظیم کرد.
وقتی دخول صورت گرفت، باید چک کرد که آلت مرد بین کاندوم و دیواره واژن نرفته باشد. بعد از اتمام رابطه جنسی باید به آرامی از سمت حلقه خارجی بیرون کشیده شود. اطمینان حاصل کنید که هیچ اسپرمی وارد واژن نمی شود.