آهن عنصری کاملاً حیاتی و بسیار ضروری برای بدن می باشد. آهن بدن ما در هموگلوبین گلبول های قرمز خون وجود دارد و منتقل کننده اکسیژن از ریه به بافت های بدن، چیزی نیست جز همین آهن موجود در هموگلوبین. نوزاد تازه متولد شده، در دوران جنینی آهن مورد نیاز خود را از خون مادر گرفته است. اما این ذخیره آهن پاسخ گوی نیاز بدن وی نبوده و در نتیجه لازم است کودک شما برای رشد و تکامل مناسب، از 6 ماهگی تا 2 سالگی از مکمل آهن استفاده کند. بهتر است از مکمل های طعم دار استفاده کنید؛ زیرا کودکان تمایل بیشتری به آن نشان می دهند تا قطره آهن بدون مزه.
فقر آهن موجب تنفس های کوتاه، افت فعالیت بدنی، خستگی زودرس و بروز اختلالات یادگیری در کودکان شده و نهایتاً ممکن است عواقب زیادی داشته باشد. اما امروزه با اصلاح و آموزش الگوی تغذیه در نوزادان، فقر آهن کودکان کمتر مشاهده می شود.
میزان مناسب قطره آهن برای کودک
زمانی که کودک خوردن مواد غذایی کمکی را آغاز می کند، به آهن بیشتری نیاز دارد. از شش ماهگی، کودکان به روزانه 0/27 میلیگرم و از هفت تا 12 ماهگی به 11 میلی گرم آهن در روز نیاز دارند. در این مرحله منبع آهن کودک بسیار اهمیت دارد. منابعی مانند سرلاک غنی شده با آهن، گوشت قرمز پوره شده و حبوبات پورهشده مثل عدس، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی از این دسته هستند.
اهمیت آهن برای کودکان
کودکان سالم، در سه ماهه ی آخر بارداری به اندازهای از مادرشان آهن دریافت میکنند که تا چهار ماهگی به آهن احتیاج نداشته باشند. دریافت آهن کافی در کودکان مهم است، زیرا کمبود آهن میتواند باعث تأخیرهای جدی در رشد و تکامل کودک شود و عوارض بلندمدتی به همراه داشته باشد.
از چهار تا شش ماهگی که ذخایر آهن شروع به کاهش میکند و کودک شروع به خوردن مواد غذایی کمکی می کند، میتوانید با دادن سرلاکهای غنیشده با آهن، پورهٔ گوشت گاو و دیگر غذاهای غنی از آهن، به او کمک کنید.
اگر کودک با شیر مادر تغذیه میشود و در چهار ماهگی مواد غذایی جامد مصرف نمی کند، کارشناسان تغذیه توصیه میکنند که هر روز یک مکمل آهن ۱۱ میلیگرمی به او بدهید. دلیل آن این است که شیر مادر (برخلاف شیر خشک) آهن اندکی دارد و ذخایر آهن رو به کاهش کودک، جهت جبران این کمبود کافی نیست. هنگامی که کودک از غذاهای غنی از آهن استفاده می کند، احتمالاً دیگر به مکمل نیازی نیست.
تا یک سالگی هرگز به کودک خود شیر گاو ندهید؛ زیرا در جذب آهن توسط بدن اختلال ایجاد میکند. شیر گاو باعث تحریک رودههای کودک شده و منجر به از دست رفتن تدریجی خون و به دنبال آن، آهن در مدفوع میشود.
قطره آهن و تغییر رنگ دندان
عامل پوسیدگی دندان، فعالیت میکروبی است. این باکتری ها برای فعالیت به مواد قندی نیاز دارند. شیرین کننده استفاده شده در قطره آهن، از ترکیبات غیر پوسیدگی زا مانند سدیم ساخارین می باشد. پس می توانید بدون هیچ نگرانی در زمینه پوسیدگی دندان کودک، از قطره آهن استفاده نمایید.
زمان شروع مصرف قطره آهن نوزادان از سن 6 ماهگی شروع و در این سن، عموماً نوزادان دندانی در دهان ندارند. اولین دندان های شیری حدود سن 1 سالگی رشد می کنند و مصرف قطره آهن در این زمان، می تواند سبب تغییر رنگ سیاه یا قهوه ای در دندان کودک شود.
بهتر است چکاندن قطره آهن در دهان کودک درست انجام شود تا هیچ گونه تغییر رنگی ایجاد نکند. اما تغییر رنگ به دنبال مصرف آهن، قابل تمیز شدن می باشد. تنها عاملی که باعث پوسیدگی دندان می شود ایجاد همین رنگ توسط ترکیبات آهن روی دندان می باشد.