عوارض مکمل و قرص آهن برای کم خونی، در زنان بیشتر خود را نشان می دهد. زنان به دلیل آن که به آهن بیشتری نیاز دارند، مکمل های آهن بیشتری مصرف می کنند.
مصرف توصیه شده آهن برای زنان، 18 میلی گرم در روز در مقابل 8 میلی گرم در روز برای مردان می باشد. زنان بین سن 19 تا 50 سالگی، 2 برابر مردان به قرص آهن احتیاج پیدا می کنند. هنگام شروع مصرف مکمل های آهن ممکن است یبوست، ناراحتی معده و حالت تهوع و استفراغ داشته باشید.
عوارض مکمل آهن
دو نوع مکمل آهن وجود دارد که بعضی غیر آهنی و بعضی آهنی هستند. مکمل های غیر آهنی توسط بدن بهتر جذب می شوند و حاوی تقریباً 33 درصد آهن می باشند و این مکمل ها معمولاً ترجیح داده می شوند.
سه نوع مکمل غیرآهنی داریم که عبارتند از: فومارات آهن، سولفات آهن و گلوکونات آهن.
ممکن است هر روز به 60 تا 200 میلی گرم آهن نیاز داشته باشید. و یا از 2 الی 3 عدد قرص به جای آن استفاده نمایید. با توجه به شدت کم خونی، دوز مصرفی در روز برای مکمل های آهن را تعیین می کنند.
استفاده از این مکمل ها، آسیب های شکمی و علائم گوارشی ایجاد می کند. یک چهارم افراد مبتلا به آنمی که از مکمل های آهن استفاده می کنند، عوارضی مانند: یبوست و نارسایی معده را تجربه می کنند.
در حالی که دوره های شدید قاعدگی یکی از علل اصلی کم خونی هستند، دلایل دیگری مانند خونریزی داخلی وجود دارد که علت آن کمبود آهن نمی باشد. اگر دچار درد شدید شکم، تب و یا خون در مدفوع و درد و گرفتگی شدید، ممکن است به علت شرایط جدی تری باشد. پس سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
چگونه از عوارض جانبی مکمل های آهن جلوگیری کنیم؟
زمانی که علت کم خونی شما کمبود آهن باشد و نه مورد جدی تر، می توانید از روش هایی استفاده نمایید که به کم کردن عوارض جانبی مکمل آهن کمک می کنند.
- اینکه قرص آهن را قبل از غذا مصرف کنید بسیار مهم است. بیش از یک ساعت قبل از خوردن غذا این کار را انجام دهید.
- می توانید آسیب به دستگاه گوارش را با کم دوزها، افزایش تدریجی و خوردن آنها قبل از غذا کاهش دهید.
- در افرادی که دچار یبوست می شوند، ملین های مدفوع ممکن است به کاهش یبوست کمک کنند.
- یک لیوان آب پرتقال را با قرص بنوشید، ویتامین c موجود در آب پرتقال جذب آهن را افزایش می دهد.
- هنگام مصرف مکمل های آهن، از مصرف کلسیم اجتناب کنید.
- هر داروی دیگری حداقل دو ساعت قبل از قرص آهن مصرف شود. داروها ممکن است باعث کاهش جذب قرص آهن شوند.
- دقت کنید که مکمل آهن برای طولانی مدت باید استفاده شود. تا شش ماه پس از شروع درمان جهت بهبود کم خونی باید ااز آن ستفاده کنید.
- قرص ها را در جای خنک نگه دارید.
کدام مکمل عوارض کمتری دارد؟
برخی از مکملهای آهن به صورت دانهها یا پلتهای فروس گلایسن با پوشش رودهای هستند. در این گونه مکمل ها، مولکول آهن به سوی ابتدای روده کوچک که محل جذب مولکولهای آهن می باشد حرکت میکند، بدون اینکه در معده به هم بچسبند و بهصورت غیرقابل جذب درآیند. این امر باعث می شود سطح تماس مولکول آهن با لایه پوششی معده بسیار کاهش یابد و در نتیجه عوارض گوارشی اعم از احساس تهوع، استفراغ و یبوست، بسیار کم شود و طعم فلزی آهن نیز در دهان حس نشود.